Beantwoording vragen van de leden Van der Staaij, Voordewind, Ferrier en Van Baalen over het voorstel van de Colombiaanse president Uribe om rebellen te ruilen tegen gijzelaars

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staaij, Voordewind, Ferrier en Van Baalen over het voorstel van de Colombiaanse president Uribe om rebellen te ruilen tegen gijzelaars. Deze vragen werden ingezonden op 2 april 2008 met kenmerk 2070816380.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Voordewind (ChristenUnie), Ferrier (CDA) en Van Baalen (VVD) over het voorstel van de Colombiaanse president Uribe om rebellen te ruilen tegen gijzelaars.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het decreet van president Uribe van Colombia waarin de bereidheid wordt uitgesproken strijders van de FARC vrij te laten, in ruil voor gijzelaars - waaronder politica Ingrid Betancourt - die door de FARC gevangen worden gehouden? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u - inhoudelijk en wat betreft haalbaarheid en momentum - dit decreet?

Antwoord
Dit decreet is een uitzonderlijke poging van president Uribe om te komen tot een uitwisseling van door de FARC gegijzelden en door de regering van Colombia gevangen gehouden FARC-leden. Het Koninkrijk is hierbij geen partij en heeft geen informatie over haalbaarheid en momentum van het decreet.

Vraag 3
Is door de FARC reeds gereageerd op dit voorstel? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord
Het is niet bekend of de FARC reeds gereageerd heeft op dit voorstel.

Vraag 4
Bent u bereid - via de u ter beschikking staande kanalen -het voorstel van president Uribe vanuit de internationale gemeenschap te steunen en waar mogelijk druk op de FARC uit te oefenen om op dit voorstel in te gaan? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen?

Antwoord
Zowel in EU-kader als in bilaterale contacten geeft het Koninkrijk de Colombiaanse regering politieke steun bij haar pogingen te komen tot een uitwisseling van door de FARC gegijzelden en door de regering van Colombia gevangen gehouden FARC-leden.

Het Koninkrijk veroordeelt alle schendingen van het internationale humanitaire recht door gewapende groepen zoals de FARC en andere partijen bij het conflict in Colombia. Het nemen van gijzelaars is een ernstige schending. Ik blijf de groeperingen die gijzelaars nemen dan ook oproepen alle gegijzelden onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

1) NRC Handelsblad, 28 maart 2008