Beantwoording vragen van het lid De Roon over EU-subsidies voor NGO's die Israël belasteren en belagen

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over EU-subsidies voor niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die Israël belasteren en belagen. Deze vragen werden ingezonden op 8 april 2008 met kenmerk 2070816980.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid De Roon (PVV) over EU-subsidies voor niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die Israël belasteren en belagen.

Vraag 1

Kent u het rapport "Europe's Hidden Hand"? 1

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u het dat NGO's die Israël belasteren en belagen, voor hun projecten tientallen miljoenen euro's aan subsidies hebben ontvangen van de EU? Subsidieert Nederland ook rechtstreeks activiteiten van die NGO's?

Antwoord

Belasteren en belagen van Israël, als en in zoverre dat gebeurt, draagt niet bij aan het vinden van oplossingen voor de problemen die bestaan in het Israë lisch-Palestijnse conflict. Sommige van de NGO’s die in het rapport worden genoemd, ontvingen of ontvangen ook Nederlandse financiering. In die gevallen vindt subsidiëring plaats omdat de te subsidiëren activiteit valt binnen de doelstelling van de subsidieregeling.

Vraag 3
Hoe beoordeelt u het dat die NGO's met hun haatzaaiende uitlatingen, hun oproepen tot boycot van Israël, tot het terugtrekken van investeringen uit Israël, tot het instellen van sancties tegen Israël en het uitspreken van steun voor de eliminering van Israël actief in gaan tegen het officiële beleid van de EU en van Nederland inzake Israël?

Antwoord

Het bedoelde rapport is met name kritisch over de besluitvormings- en toewijzingsprocedures die de EU cq Europese Commissie hanteert.

Het oproepen tot boycot van Israël (of een ander land), tot terugtrekken van investeringen en het instellen van sancties behoort tot de politieke opvattingen die burgers, NGO’s en politici in Israël, de omringende landen, de EU en Nederland kunnen uiten, ook al deel ik deze opvattingen niet. Haatzaaien en oproepen tot elimineren van Israël zijn van een andere orde; ik veroordeel dergelijke opvattingen.

Vraag 4
Deelt u de mening dat er geen cent EU-geld en in ieder geval geen cent van de Nederlandse belastingbetaler mag gaan naar dergelijke NGO's? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Haatzaaien en oproepen tot eliminatie van Israël verdient, mede in het licht van het voorgaande, niet te worden gesubsidieerd.

Vraag 5
Klopt het dat de wijze waarop de EU-subsidies voor dergelijke NGO's worden toegekend, volstrekt niet transparant is, dat daarbij EU-ambtenaren een vrijwel onbeperkte beleidsvrijheid hebben en dat daarover geen verantwoording wordt afgelegd?

Antwoord

Van een “vrijwel onbeperkte beleidsvrijheid” of een gebrek aan verantwoording is naar het oordeel van de regering geen sprake. De toekenning van subsidies geschiedt conform de doelstellingen van de EU-programma’s waarbinnen deze middelen ter beschikking zijn gesteld en die toegankelijk zijn voor het publiek. De Europese Commissie rapporteert naar het oordeel van de regering op bevredigende wijze over de manier waarop zij deze middelen toekent. Deze bestedingen worden achteraf verantwoord door financiële en inhoudelijke rapportage van de subsidiënten aan de Europese Commissie. Controle vindt bovendien plaats door accountants en de Europese Rekenkamer.

Ofschoon het eerder op de weg van het Europese Parlement ligt als (mede-) begrotingsautoriteit de procedures en het beleid inzichtelijk te maken, zal ik de zorgen die uit de vragen spreken en het onderliggende rapport onder de aandacht van de Europese Commissie brengen.

Vraag 6
Bent u bereid om met uw Europese collega's op korte termijn te overleggen over:

a. het stopzetten en terugvorderen van Europese subsidies voor alle projecten van die NGO's ?

b. het inzichtelijker maken van de procedures en het beleid inzake het toekennen van subsidies aan NGO's door de EU? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Gelet op de antwoorden op de voorgaande vragen zien wij geen aanleiding tot het nemen van de gevraagde stappen.

1: http://www.ngo-monitor.org/data/ images/File/NGO_Monitor_EU_Funding_Europes_Hidden_Hand.pdf