Beantwoording vragen van het lid Ferrier over de handreiking religie en ontwikkeling

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over de handreiking religie en ontwikkeling. Deze vragen werden ingezonden op 15 april 2008 met kenmerk 2070817810.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Ferrier (CDA) over de handreiking religie en ontwikkeling.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de op 11 maart 2008 gepubliceerde handreiking “ Religion and Development Policy”, opgesteld door Oikos, Cordaid, ICCO en het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wat is uw reactie hierop?

Antwoord
De handreiking bevat een goede weergave van de bevindingen van het Kennisforum Religie en OS op basis van de door de verschillende ngo’s en het ministerie verrichte case studies.

Vraag 3
Bent u voornemens deze handreiking naar de ambassadeposten te sturen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer? Indien ja, op welke manier wilt u hiervoor aandacht vragen onder uw personeel?

Antwoord
Het ministerie beschikt over ruim 100 exemplaren van de handreiking. Daarnaast wordt ook een elektronische versie vervaardigd. Via intranet worden de medewerkers op het ministerie en de ambassades op de hoogte gebracht van het bestaan van de handreiking.

Vraag 4
Op welke wijze gaat u verder de inhoud van deze handleiding implementeren en volgen?

Antwoord
De bij het Kennisforum aangesloten ngo’s hebben mij per brief voorgesteld een jaarlijkse beleidsdialoog met hen te voeren over de betekenis van religie voor ontwikkeling. Ik heb hiermee ingestemd. De eerste beleidsdialoog zal gewijd zijn aan de betekenis van religie in de context van fragiele staten. De beleidsdialoog zal door de ngo’s en het ministerie worden voorbereid, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt zal worden van de bevindingen zoals neergelegd in de handreiking.