Beantwoording vragen van het lid Pechtold over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten. Deze vragen werden ingezonden op 21 april 2008 met kenmerk 2070818430.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dr. Ronald H.A. Plasterk

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van het lid Pechtold (D66) over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten.

Vraag 1

Bent u bekend met de nieuwe visummaatregelen van de Chinese overheid? 1) Bent u bekend met de reden voor het treffen van deze maatregelen? Is het waar dat buitenlandse studenten ten tijde van de Olympische Spelen niet in China mogen studeren? Kunt u aangeven hoe de nieuwe visumregeling er uit gaat zien?

Antwoord

Navraag bij de Chinese ambassade heeft opgeleverd dat men nog in afwachting is van nieuwe instructies voor visumafgifte. Totdat de nieuwe visuminstructies bekend zijn, worden zeer beperkt visa afgegeven met een geldigheidsduur ná 1 juli 2008. Tevens is de geldigheidsduur van visa gesteld op maximaal 30 dagen, met een enkele of (indien goed onderbouwd) twee toelatingen. Dit geldt ook voor studentenvisa en zakenvisa.

Voorts is geconstateerd dat visa van buitenlandse studenten die reeds in China studeren en van wie het visum binnenkort verloopt, momenteel niet worden verlengd. De Chinese autoriteiten hebben de officiële redenen hiervoor niet bekend gemaakt. De regering zal er bij de Chinese autoriteiten op aandringen dat zo spoedig mogelijk helderheid wordt verschaft over de nieuwe visuminstructies, opdat studenten en anderen tijdig worden geïnformeerd.

Vraag 2
Kunt u aangeven hoeveel Nederlandse studenten te maken zullen krijgen met deze Chinese visumbeperkingen? Vindt u deze maatregelen redelijk en proportioneel? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Het recht om wijzigingen aan te brengen in het visumbeleid is voorbehouden aan de Chinese overheid. Ik ben van mening dat het raadzaam is de inhoud van de nieuwe visuminstructies af te wachten voordat hierover een kwalificerende uitspraak wordt gedaan. Volgens opgave van het onderwijssteunpunt NESO in Beijing zijn er naar schatting 600 Nederlandse studenten in China, die aan universiteiten studeren, cursussen Chinees volgen of stage lopen.

Vraag 3
Bent u bereid uw zorg uit te spreken bij de Chinese autoriteiten over de relatie tussen Nederland en China ten aanzien van kennisuitwisseling?

Vraag 4
Bent u bereid samen met uw EU collega’s stelling te nemen tegen deze maatregelen gericht op studenten? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

In afwachting van de inhoud van de nieuwe visuminstructies achten wij het op dit moment niet opportuun om ons uit te spreken over een effect ten aanzien van de kennisuitwisseling tussen Nederland en China. Om dezelfde reden achten wij stellingname in EU-verband prematuur. Het spreekt voor zich dat Nederland zich zal blijven inzetten voor de kennisuitwisseling tussen China en Nederland.

1) www.nu.nl 17 april 2008: ‘Tienduizenden studenten moeten weg uit China’