Beantwoording vragen van het lid Van Dijk over het verbod op een Turkse televisiezender

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dijk over het verbod op een Turkse televisiezender. Deze vragen werden ingezonden op 22 juli 2008 met kenmerk 2070826110.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Dijk (SP) over het verbod op een Turkse televisiezender.

Vraag 1
Wat is uw oordeel over het bericht “Hayat TV cannot be silenced”? 1)

Vraag 2
Hoe verhoudt het verbod op Hayat TV zich tot uw opvatting over persvrijheid?

Vraag 3
Wilt u onderzoeken of het verbod op Hayat TV in strijd is met de persvrijheid? Wilt u daarbij de uitgangspunten van de Raad van Europa en EU-regelgeving omtrent persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting betrekken?

Vraag 4
Bent u - desgewenst op basis van de uitkomsten van het in vraag 3 gevraagde onderzoek - bereid de Turkse regering te vragen of zij het verbod op Hayat TV wil heroverwegen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Het Turkse satellietbedrijf Turksat besloot op 15 juli jl. te stoppen met uitzendingen van Hayat TV na een waarschuwing van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege het feit dat de zender beelden zou hebben verschaft aan de pro-Koerdische zender RoJ TV, die in Turkije wordt beschouwd als een verlengstuk van de PKK. Inmiddels is gebleken dat deze beelden die zowel door Hayat als door RoJ TV zijn gebruikt afkomstig waren van een andere bron. Na overleg tussen Turksat en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Communicatie is overeengekomen dat Hayat TV zijn uitzendingen weer mag voortzetten.

1) http://www.hayattelevizyonu.com