Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over de mogelijke ontvoering van een Chinese dissident

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over de mogelijke ontvoering van een Chinese dissident. Deze vragen werden ingezonden op 18 juni 2008 met kenmerk 2070823200.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over de mogelijke ontvoering van een Chinese dissident.

Vraag 1

Kent u het bericht ‘Chinese dissident verdwenen’? 1) Hoe beoordeelt u dit
bericht? Kunt de juistheid hiervan bevestigen?

Antwoord

Ja. Volgens de informatie die mij ter beschikking staat, is Huang Qi door de Chinese autoriteiten gearresteerd, mogelijk wegens overtreding van de wet op de staatsgeheimen. Zoals ik tijdens het Algemeen Overleg China van 11 juni jl. al heb aangegeven, maak ik mij zorgen over de positie van mensenrechtenverdedigers in China.

Vraag 2
Bent u bereid opheldering te vragen aan de Chinese autoriteiten? Bent u bereid te bevorderen dat Huang Qi en zijn metgezellen worden vrijgelaten, of, indien er sprake is van een tenlastelegging, zij een eerlijk en transparant proces krijgen? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja. Nederland heeft er inmiddels met klem bij de Chinese ambassadeur in Den Haag op aangedrongen dat de positie van mensenrechtenverdedigers wordt gerespecteerd en dat mensen als Huang Qi moeten worden vrijgelaten, dan wel bij een tenlastelegging een eerlijk en transparant proces moeten krijgen.

1) de Volkskrant, 14 juni 2008