Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over het binnenhalen van de Nederlandse vlag van de ambassade te Beiroet

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over het binnenhalen van de Nederlandse vlag van de ambassade te Beiroet. Deze vragen werden ingezonden op 25 maart 2008 met kenmerk 2070815530.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over het binnenhalen van de Nederlandse vlag op de ambassade te Beiroet

Vraag 1

Kent u het bericht ‘No flag at Dutch embassy in Beirut’ ?1 Kunt u bevestigen dat de Nederlandse vlag sinds enkele dagen niet meer prijkt op H.M. Ambassade te Beiroet?

Antwoord

Dat bericht is bekend. Op 17,18 en 19 maart is de Nederlandse vlag niet gehesen bij de ambassade te Beiroet.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de Nederlandse vlag in principe altijd de gebouwen van Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten, moet sieren, zelfs bij eventuele ongeregeldheden?

Vraag 3

Onder welke omstandigheden kan er wat u betreft sprake van zijn dat de Nederlandse vlag wordt binnengehaald? Kunt u aangeven waarom dit nu in Beiroet gebeurd is? Hoeveel keren is dit in 2007 en 2008 voorgekomen bij Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd?

Antwoord

De Nederlandse overheid hanteert voor Nederlandse diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen een zogenaamd vlaggenprotocol. Volgens dit protocol dienen de Nederlandse vertegenwoordigingen de vlag te hijsen tussen zonsopgang en zonsondergang op elf voor het Koninkrijk bijzondere dagen zoals 30 april (Koninginnedag) en 15 december (Koninkrijksdag). Indien één van de dagen waarop gevlagd dient te worden op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan zal doorgaans een dag later worden gevlagd. Daarnaast is het op veel posten gebruikelijk maar geen verplichting ook op werkdagen van zonsopgang tot zonsondergang de vlag te voeren zowel bij de kanselarijen als de residenties.

Indien de veiligheidssituatie daar aanleiding toe geeft, kan het hoofd van de diplomatieke of consulaire missie besluiten, indien mogelijk na overleg met het departement, ervan af te zien de vlag te hijsen.

Op 13 en 14 maart was de ambassade in Beiroet om veiligheidsredenen gesloten. Vanaf 17 maart was de ambassade weer geopend, waarbij om veiligheidsredenen de vlag de eerste dagen nog niet werd gehesen. Het ministerie houdt niet bij welke diplomatieke vertegenwoordiging wanneer wel of niet vlagt. In praktijk voeren alle ambassades conform het vlaggenprotocol en genoemde gebruiken de vlag. Ik heb voor deze regel nog eens de aandacht gevraagd.

1: Weblog Journalist Harald Doornbos (http://harryzzz.blogspot.com/2008/03/no-flag-at-dutch-embassy-in-beirut.html), 18 maart 2008