Beantwoording vragen van het lid Van Velzen over het VS-India nucleaire verdrag

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over het VS-India nucleaire verdrag. Deze vragen werden ingezonden op 1 juli 2008 met kenmerk 2070824290.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over het VS-India nucleaire verdrag.

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van de berichten in de Indiase pers1 als zou een laatste poging worden gedaan om de inspectie waarborgen overeenkomst tussen India en de IAEA goed te laten keuren door het Indiase parlement? Is de regering bekend met de inhoud van het verdrag? Zo ja, kunt u de tekst aan de Kamer sturen?

Antwoord
Ja, ik heb kennis genomen van de berichten in de Indiase pers.

De regering is niet bekend met de inhoud van de concept-waarborgenovereenkomst tussen India en het IAEA.

Vraag 2
Herinnert u zich uw toezegging dat de inhoud van deze overeenkomst aan de Kamer zou worden voorgelegd?2 Deelt u mijn mening dat dit moet gebeuren ruim voordat het verdrag in de Nuclear Suppliers Group aan de orde komt? Zo ja, wanneer verwacht u dat dit Verdrag aan de orde komt?

Antwoord
Ja, ik heb toegezegd dat ik de Kamer zal informeren over de inhoud van deze waarborgenovereenkomst nadat deze is goedgekeurd door de IAEA Bestuursraad.

Het is vooralsnog moeilijk te voorspellen wanneer deze overeenkomst aan de IAEA Bestuursraad zal worden voorgelegd ter goedkeuring.

Vraag 3
Bent u bekend met de berichten uit de Indiase pers als zou de Franse regering actief lobbywerk hebben verricht voor de steun van de lidstaten van de Nuclear Suppliers Group voor het doorvoeren van een uitzondering voor nucleaire leveranties aan India?3 Is de regering ook hierover benaderd? Zo ja, hoe heeft u hierop gereageerd?

Antwoord
Ja, ik heb kennis genomen van deze berichten. De regering is niet benaderd door Frankrijk met een verzoek om steun binnen de Nuclear Suppliers Group.

Vraag 4
Bent u bereid te garanderen dat, mocht het inspectie verdrag worden goedgekeurd door de bestuursraad van de IAEA, de tekst onmiddellijk naar de Kamer wordt gestuurd zodat de Kamer zich hierover nog kan uitspreken, ruim voor de bijeenkomst van de NSG, die immers unaniem moet instemmen met het verdrag?

Antwoord
Ja.

Vraag 5
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor 1400 uur op woensdag 2 juli 2008?

Antwoord
Ja.

1: 1) SP is on centre stage as Left, UPA look set to part ways MINT June 27, 2008 http://www.livemint.com/2008/06/27004031/SP-is-on-centre-stage-as-Left.html; No backing off on N-deal now Varghese K. George and Jatin Gandhi, Hindustan Times New Delhi, June 30, 2008 http://www.hindustantimes.com/StoryPage/FullcoverageStoryPage.aspx?id=XREMOVEBLOCKNucleardealimbroglio_Special &&Headline=Congress+holds+its+ground+on+Indo-US+nuclear+deal; PM ready to face Parliament before operationalizing nuke deal MINT 30062008http://www.livemint.com/Articles/PrintArticle.aspx
2: VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 4 maart 2008 AO van 12 feb:
3: GLOBAL WHEELS AT WORK FOR SMOOTH IAEA RIDE The Pioneer 7 June 2008http://www.dailypioneer.com/archives2/default12.asp?main_variable=front%5Fpage &file_name=story1%2Etxt&counter_img=1& phy _path_it=D%3A%5CWebSites%5CDailyPioneer%5Carchives2%5Cjun2708