Conferentie Randstad Urgent: 242 besluiten in 40 projecten in 3 jaar tijd

Commentaarstem: Het gaat beter met de Randstad, maar er moet nog veel gebeuren om de regio economisch sterk te houden. De verschillende overheden moeten daarom krachtig blijven samenwerken.

Minister Eurlings: Willen wij die topregio blijven die we nog steeds zijn, dan zullen we ook de komende jaren die snelheid erin moeten houden. Er moet rond Rotterdam heel veel gebeuren rond die haven die groter wordt: die ontsluiting moet er komen, op de wegen, maar ook het openbaar vervoer moet veel hoogfrequenter worden. Wij zullen dus moeten doorpakken, maar het eerste begin is de laatste jaren denk ik wel gemaakt. Ik denk best dat dat een reden is om voor het moment heel even tevreden mee te zijn.

Commentaarstem: Drie jaar geleden stond de Randstad er niet zo best voor. In 2007 sloeg de economische denktank OESO alarm over de verslechterende concurrentiepositie. Daarom startte het kabinet het programma Randstad Urgent om slagvaardig de uitdagingen te lijf te gaan.

Adri Duivesteijn: Dat kan je alleen maar doen als je A met elkaar samenwerkt, als al die verschillende gemeentes met elkaar samenwerken en ook de rijksoverheid, vooral de rijksoverheid intern ook met elkaar samenwerken. En je kunt het ook alleen maar doen als iedereen op hetzelfde moment dezelfde beslissingen neemt. En dat laatste is denk ik de essentie van Randstad Urgent: alle bestuurders bij elkaar, alle partijen die met elkaar aan de slag zijn gewoon in één richting zetten en dan gewoon ook proberen ook het geld op die manier bij elkaar te brengen: dat is voor mij de essentie.

Commentaarstem: Inmiddels zijn er 242 besluiten genomen om de Randstad een extra duwtje in de rug te geven. In bijzijn van CEO Victor Muller van Spyker en sinds kort ook van Saab zijn deze mijlpalen gepresenteerd. Muller vertelde de aanwezige bestuurders hoe belangrijk het is om out-of-the-box te denken en vooral ook om daadkrachtig te zijn.

Victor Muller: Als wij niet ongelooflijk krachtdadig optreden op alle niveaus, Europees niveau, nationaal niveau, Randstad niveau, dan wordt Europa over 20 jaar een cultureel Disneyland en dan komen de Chinezen hier kijken hoe leuk het hier ooit geweest is, maar dan valt hier verder weinig te doen.

Minister Eurlings: Dus we moeten ophouden met die versnippering: elke plaats in de Randstad doet het op zijn eigen manier: noordvleugel, zuidvleugel, allemaal verschillende belangen. Je moet denken vanuit één Randstad. Daarom moet dit project overeind blijven. Ook die vaart moet erin worden gehouden en eigenlijk vind ik die aanpak waarin je elkaar zo hard houdt aan de deadlines er eentje die we voor heel Nederland moeten gaan doen, want ook andere provincies in dit land kunnen zich die bestuurlijke traagheid niet meer permitteren.

Asje van Dijk: Je weet zwaan kleef aan. Success breeds success. En op het moment dat je ziet dat Randstad Urgent de successen oplevert die we nu kunnen melden: een enorme versnelling in de projecten, mijlpalen die we halen, procedures die sneller gaan, bestuurlijke drukte die minder wordt, echte voortgang in projecten, dan moet je het nog eventjes vasthouden.