Kamerbrief inzake de Nederlandse ondersteuning aan het Ministerie van Financiën van Macedonië

Bij de behandeling van de Nederlandse appreciatie van het uitbreidingspakket van de Europese Commissie (Algemeen Overleg van 6 december 2007) verzocht u mij om in overleg met het ministerie van Financiën te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om technische ondersteuning aan het ministerie van Financiën van Macedonië op het gebied van financiële wetgevingsprocessen en begrotingssystematiek te verlenen. Na overleg hierover met het bedoelde Ministerie kan ik u als volgt informeren.

Zoals bekend, is Macedonië kandidaat-lidstaat en voert het in het kader van het EU pre-accessie traject omvangrijke hervormingen uit. Het Nederlandse bilaterale programma voor ontwikkelingssamenwerking biedt ondersteuning aan deze hervormingen en bij de implementatie van het EU acquis communitair. Een belangrijk onderdeel van het bilaterale OS programma is gericht op de verbetering van het begrotingsbeleid en begrotingsystematiek.

Het Nederlandse ministerie van Financiën verleent het Macedonische zusterdepartement technische ondersteuning binnen het kader van het EU Cards programma, dat is gericht op verbetering van het begroting controle systeem. Tussen de Nederlandse en de Macedonische Algemene Rekenkamer bestaat thans een bilateraal twinning project ten behoeve van een versterking van de capaciteit en organisatie van het laatstgenoemde instituut. Tussen het Nederlandse en het Macedonische Ministerie van Financiën wordt in het kader van een EU twinning project voorts samengewerkt op het terrein van de Public Internal Financial Control. Deze twinning heeft tot doel de wet- en regelgeving op het gebied van financieel economisch management verder te ontwikkelen, en de kwaliteit van de auditfunctie te verbeteren. Verder wordt in het kader van een door Nederland gefinancierd IMF-programma door experts van het Nederlandse ministerie van Financiën ondersteuning geboden aan het kantoor voor de algemene belastingen, zulks ten behoeve van de verbetering van het stelsel van belastinginning.

In december 2007 werden twee nieuwe aanvragen van het Macedonische ministerie van Financiën ontvangen voor ondersteuning door het Nederlands ministerie van Financiën op terrein van algemeen begrotingsbeheer. Een van de aanvragen heeft betrekking op technische ondersteuning bij de infasering van programme-based budgetting. De andere aanvraag heeft betrekking op technische ondersteuning bij de introductie van het concept van financiële programmering en het ontwikkelen van methodieken en modellen voor de raming van begrotingsmiddelen. Ter beoordeling van deze aanvragen zal in de eerste helft van 2008 een delegatie van het Nederlandse ministerie van Financiën een bezoek aan Macedonië brengen.

In 2007 is de uitfasering van het bilaterale OS programma voor Macedonië ingezet en deze zal in 2010 worden afgerond. Sinds 1 januari 2008 is het Matra programma geheel voor Macedonië opengesteld. Onderzocht zal worden of samenwerking die thans onder het bilaterale OS programma wordt gefinancierd, kan worden gecontinueerd onder het Matra programma. Ook zal worden bezien of financiering van ondersteuning gericht op begrotingsbeheer uit kiesgroepfondsen tot de mogelijkheden behoort.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans