Kamerbrief inzake nadere informatie over de VN-conferentie tegen racisme in Genève

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van 16 december 2008 met kenmerk 142960.u inzake nadere informatie over de VN-conferentie tegen racisme in Genève (Durban II).

De Durban Review Conferentie zal de implementatie van de in 2001 in Durban gemaakte afspraken op het terrein van de bestrijding van racisme en aanverwante vormen van intolerantie bezien. De tweede Preparatory Committee van de Durban Review Conferentie, die plaatsvond van 6 tot 17 oktober jl. in Genève, heeft een compilatiedocument opgeleverd met daarin meerdere voor Nederland onacceptabele elementen. De onderhandelingen over dit document zullen tijdens een zitting van de Intersessional Working Group in januari 2009 verder gaan. De EU heeft meerdere rode lijnen vastgesteld. Zo mag het slotdocument van de Durban Review Conferentie niet focussen op één specifieke regio of groep en dienen alle vormen van discriminatie op gelijke wijze behandeld en bestreden te worden. Het zal voor mij onaanvaardbaar zijn indien Israël als enig land bij name wordt genoemd in een eventueel slotdocument of indien het document anderszins een duidelijk anti-Israëlische boodschap krijgt.

De opportuniteit van deelname van Nederland aan de conferentie, en de daarmee samenhangende vraag of - evenals voor de Wereldconferentie tegen racisme in Durban in 2001 - parlementariërs zullen worden uitgenodigd deel uit te maken van de regeringsdelegatie naar de Durban Review Conferentie, staat naar mijn mening in het licht van de stand der voorbereidingen ter discussie.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen