Kamerbrief inzake Verslag van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 28 en 29 januari 2008

Graag bieden wij u hierbij het verslag aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 28 en 29 januari 2008.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Verslag van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van

28 en 29 januari 2008

Externe betrekkingen

Pakistan

De ministers spraken kort over de situatie in Pakistan in aanloop naar de verkiezingen op 18 februari aanstaande. De Raad benadrukte het belang van vrije en eerlijke verkiezingen en uitte zijn zorg over de vooralsnog gebrekkige registratie van kiezers, de tekortschietende transparantie en de beperkingen die aan de media zijn opgelegd. Het belang van een volwaardige Europese verkiezingswaarnemingsmissie (EOM) werd onderstreept. De Raad besloot dat het Franse voorstel tot een zogeheten “eminent persons group” die de dialoog tussen oppositie en regering zou moeten bevorderen, na de verkiezingen in Pakistan verder te zullen bespreken. De gespannen situatie in Pakistan word door een lidstaat in de bredere context geplaatst van spanningen tussen culturen en religies, waaraan een vraag werd verbonden naar de visie van de Nederlandse regering op het voornemen van het lid Wilders een film over de koran te maken. De minister van Buitenlandse Zaken heeft daarop gereageerd langs de lijnen van de verklaring van de minister-president van 18 januari 2008.

Midden-Oosten vredesproces / Libanon

De Raad sprak met name over de recente ontwikkelingen in en rond de Gazastrook. De aanhoudende raketbeschietingen vanuit het gebied werden veroordeeld en Israël werd tegelijkertijd met klem opgeroepen om de ononderbroken levering van essentiële goederen en diensten te garanderen en de grenzen te openen.

De ministers waren het er over eens dat de EU een actieve rol moet spelen in het proces dat met de bijeenkomst in Annapolis en de daarop volgende donorconferentie in Parijs in december 2007 een belangrijke impuls heeft gekregen. Zo zou de EU met EUBAM zou moeten bijdragen aan voortgezette monitoring van de Rafah-grensovergang.

De Raad riep voorts op om de verplichtingen uit de routekaart nauwgezet na te komen en af te zien van de bouw van nieuwe nederzettingen op bezet gebied.

De Raad sprak tevens over Libanon en de manier waarop Syrië het beste kan worden bewogen tot een meer constructieve opstelling tegenover het buurland. De ministers veroordeelden de recente bomaanslagen in Beirut en spraken hun zorg uit over het feit dat nog steeds geen nieuw Libanees staatshoofd is aangetreden.

De minister van Buitenlandse Zaken deed kort verslag van zijn recente reis naar het Midden-Oosten, waarover uw Kamer separaat zal worden geïnformeerd.

Iran

Op 22 januari in Berlijn werd tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad overeenstemming bereikt over de contouren van een derde resolutie inzake het Iraanse nucleaire programma. De Europese leden van de VNVR informeerden de Raad dat het vervolgtraject in New York is ingezet en dat verwacht werd dat de besprekingen op dit punt in februari zouden kunnen worden afgerond. De voorzitter van de Raad stelde dat de Raad daarna de resultaten zal bespreken.

Sudan/Tsjaad

De Raad besloot tot ontplooiing van een EVDB-operatie in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek (in het grensgebied met Sudan). Deze operatie zal gedurende twaalf maanden het werk van de UNAMID in Darfur ondersteunen. Het werk zal daarna door de VN moeten worden overgenomen.

Tijdens de Raad gaf de VN-gezant voor Darfur, Jan Eliasson, een briefing over de situatie in Sudan en de EUFOR-missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Eliasson benadrukte dat veiligheid de sleutel was voor het politieke proces in Darfur.

Nederland benadrukte het belang van aanhoudende druk op de regering in Khartoem om nu een snelle verdere ontplooiing van UNAMID mogelijk te maken, aangezien de situatie in Darfur steeds nijpender wordt. Mede vanwege de aanstelling van de Janjaweed-leider Musa Hilal tot adviseur van de Sudanese regering en zoals toegezegd tijdens het AO RAZEB op 24 januari jl, zei de minister van Buitenlandse Zaken dat het van belang is een helder signaal afgeven aan Sudan dat er grenzen zijn aan wat aanvaardbaar is. Nederland vroeg het Voorzitterschap daarom het proces voor aanscherping van de reisrestricties te starten.

Kenia

De Raad besprak de situatie in Kenia en gaf uiting aan de toenemende zorgen over het aanwakkerende geweld. De ministers waren het er over eens dat alle politieke leiders in Kenia dringend moesten worden opgeroepen om een einde te maken aan dit geweld en een politieke dialoog te starten. De Raad sprak verder algemene steun uit aan de inspanningen van het zogeheten “Panel of Eminent African Personalities” onder leiding van oud-SGVN Kofi Annan.

Westelijke Balkan

Graag verwijzen wij naar de brief van de minister van Buitenlandse zaken, mede namens de staatssecretaris van Europese Zaken (kenmerk DGPZ-03/08 van 30 januari jl.), en het daaropvolgende plenaire debat, eveneens op 30 januari 2008.