Kamerbrief inzake verzoek over de Raad van Europa/Motie van der Linden

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties van 26 november 2008 met kenmerk 142803.u inzake de Raad van Europa.

Ik heb de onderhandelingen in de Raad van Europa over de begroting voor 2009 aangegrepen om in overleg te gaan met andere lidstaten over de structurele begrotingsproblematiek van de organisatie. Zo heeft Nederland in de budget-rapporteurgroep en in het comité van ministers herhaaldelijk kenbaar gemaakt dat reële nulgroei van het vaste budget voor Nederland geen dogma is en dat we open staan voor nadere besprekingen hierover. De bijval voor deze Nederlandse opstelling was zeer gering.

Parallel hieraan heeft Nederland in Straatsburg een bijeenkomst belegd met een aantal gelijkgezinde landen in bijzijn van de plaatsvervangend directeur-generaal Europese Samenwerking. Tijdens deze bijeenkomst is nader gesproken over de budget-problematiek. In het kader van het zoeken naar potentiële oplossingen werd onder meer gewezen op de mogelijkheid om, zoals Nederland reeds heeft gedaan (bijvoorbeeld HELP, Human Rights Trustfund), via een vrijwillige bijdrage aan de Raad van Europa extra middelen ter beschikking te stellen.

Het Nederlandse voorstel om in informeel verband verder te spreken over de problematiek en samen verder te zoeken naar een oplossing voor de lange termijn, werd verwelkomd.

Uit de verschillende discussies en consultaties met lidstaten is gebleken dat de meeste lidstaten en ook het secretariaat de budgettaire situatie van de Raad van Europa niet beschouwen als een acute bedreiging voor het functioneren van de gehele organisatie.

Desgevraagd heeft de financieel directeur van de organisatie aangegeven evenmin een substantieel financieel probleem te zien dat de organisatie structureel belemmert in de uitvoering van haar prioriteiten. Wel wordt breed erkend dat de werklast van het EHRM dermate hard groeit dat een oplossing moet worden gevonden om te voorkomen dat het EHRM ten onder zou gaan aan zijn eigen succes.

Over de begroting 2009 kan ik u melden dat de onderhandelingen op 26 november jl. succesvol zijn afgerond. Het vaste budget is gelijk gebleven, met toepassing van inflatiecorrectie (reële nulgroei). Er is dus geen sprake van een korting ten opzichte van 2008. Echter, enkele begrotingsposten zullen vanwege de prioriteitstelling voor 2009 in het comité van ministers groeien ten opzichte van 2008. Dit betreft de geplande uitbreiding van de ondersteuning van het Europese Hof van de Rechten van de Mens en het Bureau van de Mensenrechtencommissaris. Dit sluit aan bij de Nederlandse beleidsprioriteiten. Om deze groei mogelijk te maken zonder reële groei van het vaste budget waren bezuinigingen elders in het budget noodzakelijk.

Verwacht wordt dat het proces om te komen tot een structurele oplossing voor de budgetproblematiek die de instemming heeft van alle lidstaten een kwestie is van een lange adem.

Nederland zal in lijn met de motie Van der Linden en in lijn met de Memorie van Toelichting op de BZ-begroting voor 2009 het komende begrotingsjaar doorgaan op de ingeslagen weg en, ondanks de brede steun voor vasthouden aan het principe van reële nulgroei, zich blijven inzetten om de Raad van Europa meer financiële armslag te geven.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen