Diversiteit op z'n Amerikaans, werkt dat in Nederland

Italiaans-Amerikaans, Mexicaans-Amerikaans: in de Verenigde Staten is het heel gewoon om een identiteit met een koppelteken (‘-‘) te hebben. Zou dat in Nederland ook kunnen? Samen met sprekers als dominee Jesse Jackson en Amerikaanse moslim Eboo Patel probeerde staatssecretaris Frans Timmermans die vraag op vrijdag 5 februari te beantwoorden.

Timmermans (Europese Zaken), Jackson en Patel spraken op 'Hyphen-nation' een evenement gewijd aan diversiteit op z'n Amerikaans in de Amsterdamse Stadsschouwburg en Boom Chicago.

Alle onderdelen van het Hyphen-Nation evenement (de mini-conferentie, de keynote speech en het jongerenevenement) waren volledig uitverkocht.

"In New York ben je meteen New Yorker, maar je wordt ook gestimuleerd je eigen identiteit te handhaven. Je identiteit wordt er één met een koppelteken. Daar kunnen we van leren,” zei Timmermans.

"Eboo Patel is een goed voorbeeld dat het mogelijk is om zo veel 'hyphens' te hebben als we willen, zonder bang te zijn. Patel is Indiaas-Amerikaans, moslim, gestudeerd in Oxford."

In reactie op de toespraak van Eboo Patel, adviseur van President Obama in de interreligieuze raad, Timmermans bepleitte dat integratie tweerichtingverkeer moet zijn.

"Het probleem is niet een confrontatie van identiteiten maar het gebrek aan connectie tot de ander. We moeten iets gemeenschappelijks hebben, een gemeenschappelijk doel. De angst voor elkaar moet worden weggenomen. Dat kan bijvoorbeeld door onze samenlevingsregels expliciet te maken.”

Jackson gaf op donderdagavond een keynote speech van de conferentie, waarna hij in debat ging met jongeren over koppelteken-burgers in Boom Chicago.

Hyphen-nation werd georganiseerd door het John Adams Instituut en Coolpolitics en mede-mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse Ambassade.