Economische samenwerking Afghanistan-Nederland van start

In Kabul is een samenwerkingsovereenkomst Business Partners for Uruzgan getekend door door de Afghaanse organisatie AISA (Afghanistan Investment Support Agency), de Werkgroep Economische Wederopbouw Afghanistan (WEWA) van VNO-NCW en het Nederlandse public affairs-bureau Ferendi. Tegelijkertijd werd ook het Business Support Office van VNO-NCW/WEWA in Kabul geopend.

Doel van het project is het stimuleren van samenwerking tussen Nederlandse en Afghaanse bedrijven, zodat zij gezamenlijk activiteiten kunnen ontplooien in en vanuit Afghanistan. Het project richt zich primair op activiteiten in de provincie Uruzgan, bijvoorbeeld op het gebied energie en water.

Het kantoor in Kabul ondersteunt Nederlandse bedrijven die in Afghanistan actief zijn met advies, informatie en contacten. De Nederlandse ambassade in Kabul help met het opbouwen van een netwerk en het afstemmen van economische activiteiten. Waarnemend ambassadeur Van der Waals benadrukte in haar toespraak bij de ondertekening van de overeenkomst dat economische ontwikkeling belangrijk is voor nationale stabiliteit.

De Nederlandse regering ondersteunt het project Business Partners for Uruzgan vanuit het Fonds Economische Ondersteuning Uruzgan (FEOU) dat in 2009 is opgezet door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De overige kosten worden door de projectpartners gedragen. De ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Defensie ondersteunen het project.