Voorbereiding top over beveiliging nucleair materiaal in Den Haag

Op uitnodiging van minister Verhagen organiseert Nederland deze week de laatste voorbereidende bijeenkomst voor de top over nucleaire veiligheid, die in april in Washington wordt gehouden. Vertegenwoordigers van 43 landen en 4 internationale organisaties buigen zich 3 dagen over de komende topontmoeting

“Het feit dat deze bijeenkomst in Den Haag plaatsvindt, toont aan dat Nederland zijn rol als internationale makelaar op het gebied van non-proliferatie, kernontwapening en nucleaire veiligheid waarmaakt. Ik hecht daar veel waarde aan, omdat de risico’s van kernwapens in de wereld van vandaag onaanvaardbaar hoog zijn. En we moeten er niet aan denken dat terroristische groeperingen toegang zouden krijgen tot kernwapens of kerntechnologie: een nachtmerrie,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

President Obama van de VS heeft het initiatief genomen voor de top (Nuclear Security Summit) op 12 en 13 april in Washington. De president wil op de top afspraken maken over betere beveiliging van nucleaire materialen om de dreiging zoals nucleair terrorisme tegen te gaan. Ook wil de VS mondiale samenwerking versterken om smokkel van nucleair materiaal op te sporen. Premier Balkenende zal deze top namens Nederland bijwonen.

Aan de conferentie doen op uitnodiging van de VS 43 landen mee, waaronder Nederland. Ook zijn er 4 internationale organisaties uitgenodigd: de EU, het atoomagentschap IAEA, NAVO en VN.

Nederland heeft grote waardering voor het initiatief van president Obama. Bovendien sluit het initiatief goed aan op de bijeenkomst van het Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism die in juni 2009 in Den Haag werd gehouden. Daarom heeft Nederland aangeboden een van de voorbereidende bijeenkomst organiseren. Deze vindt van 9 tot en met 11 februari plaats. De vorige bijeenkomst is in december in Tokyo gehouden.