Luchtmachtdagen tonen wereldwijde inzet

Op diverse manieren maken bezoekers van de Luchtmachtdagen, vandaag en morgen, kennis met het thema ‘Wereldwijd inzetbaar, op missie’. Zo zijn er tussen de vliegshow door videoclips te zien van inzet van luchtmachtvrouwen en -mannen waar ook ter wereld.

Verder prijkt het thema op de staart van een F-16 en zijn overal op het terrein foto’s te zien die ‘wereldwijd inzetbaar, op missie’ uitbeelden.

Inzet, ook in Nederland

Er is ook aandacht voor inzet in Nederland. Dag en nacht waken medewerkers van de luchtmacht over het luchtruim; er staan continu 2 F-16’s paraat om vliegtuigen te benaderen die geen radiocontact hebben met de luchtverkeersleiding of die afwijken van de opgedragen route.

Uiteraard komen de Search and Rescue helikopters ook aan bod. In geval van nood vervoeren deze reddingshelikopters bewoners van de Waddeneilanden en opvarenden van schepen naar het ziekenhuis. Op verzoek van civiele autoriteiten assisteert de luchtmacht ook bij het blussen van branden en bij het achtervolgen van verdachte personen.