Reactie OvRAN met betrekking tot accountancy regelgeving

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 18 juni 2010
Betreft Reactie OvRAN m.b.t. accountancy-regelgeving

Ons kenmerk
FM/2010/4677 U
Uw brief (kenmerk)
2010Z06888/2010D20396
Bijlagen

Geachte voorzitter,

Op 26 april 2010 heeft de vaste commissie voor Financiën van uw Kamer mij om een reactie verzocht op de brief en een e-mail die de voorzitter van OvRAN naar de commissie heeft gezonden naar aanleiding van de door mij kenbaar gemaakte voornemens met betrekking tot nieuwe wetgeving omtrent het accountantsberoep. Het OvRAN stelt dat de oprichting van één publiekrechtelijke beroepsorganisatie (PBO) waarvan alle accountants lid moeten zijn in strijd is met diverse hogere regelgeving en jurisprudentie. Hierover kan ik u het volgende melden.

Het OvRAN heeft twee juridische procedures aangespannen bij de bestuursrechter tegen beslissingen die ik heb genomen naar aanleiding van door OvRAN ingediende verzoeken die betrekking hadden op de huidige systematiek van de wetgeving. Andere procedures zijn aangespannen tegen NIVRA. Hoewel ik vertrouw op een goede uitkomst, vind ik het, gezien het feit dat deze zaken onder de rechter zijn, niet in de rede liggen hierop uitvoerig in te gaan.

Wel wil ik kort ingaan op de opvatting van het OvRAN dat één PBO waarvan de accountants lid moeten zijn in strijd zou zijn met het recht op vereniging van artikel 11 van het EVRM. Ik ben van mening dat dit niet het geval is. Evenmin staan de PBO’s van advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen om die reden ter discussie. Tevens is er geen enkele rechterlijke uitspraak (op nationaal of Europees niveau) waaruit zou volgen dat PBO’s onder de reikwijdte van artikel 11 van het EVRM zouden vallen, laat staan dat deze rechtsvorm daarmee in strijd zou zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat dit ten aanzien van de voorgestelde PBO voor accountants anders zal zijn. Derhalve kom ik tot de conclusie dat er op dit vlak geen belemmeringen zijn voor de voorgenomen fusie tussen het NIVRA en de NOvAA.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager