Genomineerden Veilige Publieke Taak AWARD 2010 bekend

Drie werkgevers zijn met hun succesvolle aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak genomineerd voor de Veilige Publieke Taak (VPT) AWARD. De genomineerden zijn: Stichting Bureaus Jeugdzorg Haaglanden, de Bascule en het Utrechtse openbaar vervoerbedrijf GVU.

In september presenteren deze drie genomineerden hun aanpak met een filmpje op de website www.veiligepublieketaak.nl. Bezoekers van de site kunnen hun stem uitbrengen op de voor hen meest aansprekende en inspirerende aanpak. Zij bepalen hiermee wie van de drie de winnaar wordt en de prijs van 25.000 euro in ontvangst neemt. Deze prijs wordt uitgereikt op 7 oktober 2010 tijdens de VPT-beurs in Amersfoort. Met de VPT-AWARD wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organisaties met een publieke taak stimuleren om agressie en geweld tegen hun medewerkers terug te dringen.

Hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld bij de uitoefening van hun publieke taken. Dat is onacceptabel. Het programma Veilige Publieke Taak vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de successen in de bestrijding van agressie en geweld. Succesvolle maatregelen kunnen worden overgenomen door andere organisaties, zodat gezamenlijk wordt gewerkt aan een veiligere publieke taak. In 2009 is de Veilige Publieke Taak AWARD voor de eerste maal uitgereikt aan Stichting de Hoop in Dordrecht.

De genomineerden hebben alle drie een daling laten zien van de hoeveelheid agressie en geweld, het veiligheidsgevoel van de medewerkers is er gestegen en hun aanpak kan ook door andere organisaties met een publieke taak worden toegepast. De jury noemde de jarenlange inspanning, het herstel van menselijk contact, aandacht voor jongeren en een heldere normstelling naar het personeel als prijzenswaardige aandachtspunten.

De genomineerden voor de VPT-AWARD 2010:

  • Stichting Bureaus Jeugdzorg Haaglanden is naar aanleiding van het geweld tegen haar medewerkers een project gestart om hen in dergelijke situaties meer duidelijkheid te geven en handvaten te bieden. Dit gebeurt door de boodschap over veiligheid van medewerkers samen te laten gaan met de boodschap over omgangsvormen en informatievoorziening naar cliënten.
  • De Bascule heeft bij voorkomen van agressief gedrag gekozen voor ‘ Non violent resistance’ als reactie op agressief en grensoverschrijdend gedrag. De onderliggende principes zijn de keuze om geweld niet te accepteren, verzet te plegen tegen geweld op een geweldloze manier en het ontwikkelen van een positief gevoel van eigenwaarde bij beide partijen en respect voor de ander.
  • GVU heeft in de afgelopen jaren een uitgebreid veiligheidsbeleid opgezet. Zo zijn alle bussen voorzien van veiligheidscamera's, worden buschauffeurs preventief getraind op omgang met agressie en geweld en is er een collegiaal opvangteam. Een nieuw onderdeel van het veiligheidsbeleid van het GVU is een initiatief om jongeren inzicht te geven hoe overlast door werknemers in het openbaar vervoer wordt ervaren.

De drie genomineerden zijn geselecteerd door een jury bestaande uit mevr. Bonhof, (collegevoorzitter Hogeschool Utrecht), mevr. Özyenici (lid korpsleiding regio Midden- en West-Brabant), de heer Meerstadt (president-directeur Nederlandse Spoorwegen), mevr. Barth (voorzitter bestuur GGZ Nederland), mevr. Snoey (voorzitter Abvakabo FNV) mevr. Jorritsma (voorzitter VNG en burgemeester van Almere) onder voorzitterschap van de mevr. Van Erp-Bruinsma (secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).