Zorgvuldige overdracht centraal in Afghanistanbrief

Een goede en zorgvuldige overdracht van kennis en ervaring van de Nederlanders aan hun opvolgers in Uruzgan is essentieel om de positieve ontwikkelingen in de Afghaanse provincie voort te kunnen zetten.

Dit schrijven de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de stand van zaken in de Afghaanse provincie weergeven. “Een goede overdracht van kennis en het in de gaten houden van lopende activiteiten is essentieel om zo de positieve ontwikkelingen in Uruzgan ook na het vertrek van Nederland door te laten gaan. Daarmee zijn de veranderingen voor de Afghanen in de provincie zo klein mogelijk,” aldus minister Verhagen.

Die kennisoverdracht van de Task Force Uruzgan aan de Combined Team Uruzgan, waarin Amerika, Australië, Slowakije en Singapore samenwerken, is in volle gang. Voor het Provinciale Reconstructie Team (PRT) is echter meer tijd nodig. Nederlandse civiele experts – diplomaten en ontwikkelingsexperts – blijven dan ook nog enkele weken in Uruzgan actief. De commando-overdracht is gepland op 1 augustus.

De vredesbijeenkomst die onlangs in Afghanistan is gehouden is volgens de ministers slechts een eerste stap op weg naar een echt vredesproces. De Afghaanse regering neemt steeds meer het heft in handen, maar het ontbreekt nog aan vertrouwen bij de grote delen van de bevolking, concluderen Verhagen en Van Middelkoop. De parlementsverkiezingen van september zijn dan ook belangrijk om meer draagvlak voor dat proces te krijgen.

Wat betreft de veiligheid is de situatie in Uruzgan beter dan in de andere zuidelijke provincies, concluderen de ministers. Wel is de jaarlijkse opleving van Talibanactiviteiten na afloop van de papaveroogstis zichtbaar. Interne strubbelingen staan echter grootschalig en gecoördineerd optreden in de weg, aldus de brief.