Bewoners aandachtswijken voor het eerst positief over ontwikkeling buurt

De ontwikkeling van de aandachtswijken laat – volgens de bewoners – voor het eerst in 7 jaar een positief beeld zien. Dat geldt zowel voor de ervaren ontwikkeling als de verwachte ontwikkeling.

Bij ervaren ontwikkeling wordt bewoners gevraagd naar de ontwikkeling van de buurt in het afgelopen jaar. Bij de verwachte ontwikkeling wordt bewoners gevraagd of de buurt het komende jaar vooruit of achteruit zal gaan.

Omslag

De doelstelling van de wijkenaanpak is dat de situatie in de wijken zich ontwikkelt in de richting van het stedelijk gemiddelde. Deze doelstelling is na 2 jaar beleid uiteraard nog lang niet gerealiseerd. Niettemin is er sprake van een positieve ontwikkeling: in 2009 is er volgens de bewoners een omslag te zien in de ontwikkeling van hun buurt.

In de aandachtswijken waren er in 2002 bijna 20 procentpunt meer bewoners die de buurt achteruit hadden zien gaan dan die een vooruitgang hadden waargenomen. In 2006 was dit saldo al grofweg gehalveerd, maar pas in 2009 vindt er een omslag plaats. Meer bewoners zien een vooruitgang dan een achteruitgang. Het aandeel dat vooruitgang heeft ervaren ligt 7 procentpunten hoger dan het aandeel dat achteruitgang heeft ervaren.

Het positieve beeld vertaalt zich ook in optimisme voor de toekomst. Het aandeel van de bewoners dat een positieve ontwikkeling voor het komende jaar verwacht, is in de aandachtswijken – ook voor het eerst – groter dan het aandeel dat een achteruitgang verwacht. Het saldo bedraagt 20 procentpunten in 2009.