Een nieuw diergeneeskunderegister per 1 juli 2010

Vanaf 1 juli 2010 gaat het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) het register voor dierenartsen en paraveterinairen beheren. Het register bestaat al langer, maar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een aantal verbeteringen in de werking van het register aanbrengen. Het digitaal toegankelijk zijn van het register is daar één van.

Omdat de processen voor registratie van diergeneeskundigen en de processen voor registratie van beroepen in de humane gezondheidszorg erg op elkaar lijken, kunnen de verbeteringen eenvoudig aangebracht worden door het register over te brengen naar het CIBG.

Het werk van diergeneeskundigen heeft invloed op maatschappelijke belangen als diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en voedselveiligheid. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van hun werk goed is. De Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde (WUD) verplicht personen zoals dierenartsen en dierenartsassistenten zich bij de overheid te registreren. Door deze registratie is voor iedereen duidelijk of iemand bevoegd is tot het uitoefenen van diergeneeskunde. Registratie is alleen mogelijk als iemand de juiste kwalificaties (diploma) heeft.

Het register voor dierenartsen en paraveterinairen is vanaf 1 juli 2010 in het beheer bij het CIBG. Onder andere de volgende zaken zijn per 1 juli 2010 anders:

  • Het CIBG is aanspreekpunt voor registraties in het diergeneeskunderegister
  • Registreren verloopt centraal via de website diergeneeskunderegister.nl
  • Het register is online te raadplegen op diergeneeskunderegister.nl

De gegevens van bestaande registraties worden automatisch overgezet. Geregistreerden zijn verplicht om zelf wijzigingen in gegevens, zoals verhuizing of wijziging van het praktijkadres, door te geven. Het streven is om begin 2011 het diergeneeskunderegister te koppelen aan de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), zodat wijzigingen in persoonsgegevens automatisch worden gemeld.