Kamerbrief inzake verzoek over informatie omtrent de financiering van piraterij

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie, de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken om meer informatie te geven over de bestrijding van de organisaties achter piraterij en de financiering van piraterij, zoals door de minister van Defensie is toegezegd tijdens het algemeen overleg met deze commissie op 29 juni jl.

De regering en de internationale gemeenschap zijn zich ervan bewust dat het van belang is om niet alleen piraten te bestrijden, maar ook de financiering van piraterij aan te pakken. Echter, tot op heden is er nog weinig bekend over de financieringsstromen van piraterij. Dit maakt het identificeren van oplossingen lastig. Mede daarom heb ik met de minister van Defensie, mede namens de ministers van Justitie en van Verkeer en Waterstaat, de Adviesraad Internationale Vraagstukken in de adviesaanvraag inzake piraterij specifiek aandacht gevraagd voor dit onderwerp (Kamerstuk 29521, nr. 142).

Ook in internationaal verband wordt veel gesproken over de aanpak van financiering van en organisaties achter piraterij. Deze kwesties worden besproken in de Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia, waarin Nederland ook vertegenwoordigd is. Voorts staat de financiering van piraterij op de agenda van de Financial Action Task Force (FATF), een internationaal samenwerkingsverband op het gebied van het tegengaan van witwassen en financiering ten behoeve van o.a. terrorisme en proliferatie. Vorige week heeft de FATF besloten nader onderzoek te doen naar mogelijkheden om de financiering van piraterij aan te pakken. Ten slotte draagt Nederland ook bij aan het verzamelen, delen en analyseren van informatie - waaronder financiële informatie - met betrekking tot organisaties achter kapingen in Europol- en Eurojust-verband.

De regering zal uw Kamer van nadere ontwikkelingen ter zake op de hoogte houden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen