NAVO-medaille voor stafleden Task Force Uruzgan

Militairen en burgers van de staf van Task Force Uruzgan VIII hebben vandaag de NAVO-medaille ontvangen. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, op bezoek in Afghanistan, reikte de versierselen uit. De medaille is een blijvende herinnering voor de geleverde prestaties op uitzending.

Deze laatste TFU heeft vanaf 1 februari tot 1 augustus het commando over de Nederlandse missie in Uruzgan. “Nieuwe eenheden die de taken van de Nederlanders overnemen stromen nu langzaam binnen. Ook personeel van de Redeployment Task Force is inmiddels bezig met de voorbereidingen voor het innemen en gereedmaken van goederen die naar Nederland worden getransporteerd. Ondanks dat moeten we tot 1 augustus operationeel blijven,” vertelde Van Uhm.

Veel bereikt

“Als laatste TFU hebben jullie de ingeslagen weg van de voorgangers goed door weten te zetten. We hebben in 4 jaar veel bereikt op het gebied van de ontwikkeling van Uruzgan,” vervolgt hij. “Als je door de provinciehoofdstad Tarin Kowt rijdt, wordt dat al snel duidelijk. Er zijn veel winkels en huizen verrezen. De bedrijvigheid is enorm toegenomen. En de nieuwe weg naar Chora zorgt voor verdere economische ontwikkeling.”

Amerikaans-Australische staf

Vanaf 1 augustus heeft een gecombineerde Amerikaans-Australische staf de leiding over de ISAF-militairen in Uruzgan. De Amerikaanse kolonel James Creighton krijgt het bevel over dit Combined Team Uruzgan (CTU). Deze eenheid gaat het werk van de afgelopen jaren voortzetten.