Taskforce Thuisgeven

Op 1 juli start in opdracht van de minister van Justitie en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie de Taskforce Thuisgeven. De Taskforce staat onder leiding van Ed Nijpels en zal zich het komende jaar inzetten om de wachtlijsten in de asielzoekerscentra terug te dringen. Op dit moment wonen er in Nederland 5100 mensen in asielzoekerscentra terwijl ze hun verblijfsvergunning al op zak hebben.

De weg van opvang naar volledige deelname aan de samenleving verloopt nog niet overal even soepel. Het proces stokt op meerdere plekken: in het opvangcentrum, bij de entree in de gemeente en bij het vinden van passend werk. Ook staan de toezichthouders voor een nieuwe uitdaging door de komst van de nieuwe wet- en regelgeving. Reden genoeg om het bestaande proces onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren. Met als doel: sneller een eigen woonplek voor alle vergunninghouders en een mogelijkheid tot volwaardige deelname aan de maatschappij.

De Taskforce Thuisgeven zet alles in het werk om binnen een jaar de wachtlijsten in de asielzoekerscentra weg te werken en een goed lopend proces te realiseren. Alle vergunninghouders zullen dan binnen drie maanden gestart zijn met hun inburgeringstraject en draaien binnen zes maanden mee met de Nederlandse samenleving.

Ed Nijpels; “Het is een stevige klus, waar we voor staan, maar ik heb er alle vertrouwen in’.

Een eerdere Taskforce, eveneens onder leiding van Ed Nijpels, die zich succesvol bezig heeft gehouden met het huisvesten van mensen die onder de pardonregeling vielen heeft laten zien dat verschil gemaakt kan worden door partijen die enthousiast zijn en bereid zijn om samen te werken.

De Taskforce Thuisgeven is onafhankelijk, praktisch ingesteld, betrokken, toegerust met de juiste kennis en lokaal aanwezig.