Van der Hoeven verlengt ondersteuning van innovatie in de voedingssector

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) verlengt de financiële ondersteuning van innovatie in de foodsector. Het Food & Nutrition Delta (FND)-programma wordt gecontinueerd tot en met 2014. Het samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen om kennis om te zetten in concrete producten op gebied van voeding, ontvangt 60 miljoen euro.

Dat heeft minister Van der Hoeven op 1 juli 2010 bekend gemaakt. De minister wil met het geld ondernemers en kennisinstellingen in de voedingsindustrie snel en doeltreffend ondersteuning bieden bij innovatie. “De Nederlandse voedingssector is van groot belang voor de Nederlandse economie. De sector is goed voor 21 procent van de totale industriële export, waarmee Nederland de grootste exporteur binnen Europa is. Het omzetten van kennis in tastbare producten vraagt daarom om extra aandacht. Het zorgt voor extra economische groei in de toekomst.”

FND is onderdeel van het innovatieprogramma Food & Nutrition. Dit programma loopt sinds 2006 en heeft als doel om van Nederland de leidende en meest innovatieve regio op gebied van voeding in Europa te maken. Door FND brachten ruim driehonderd bedrijven hun innovatieve ideeën naar de markt. Voorbeelden zijn het verlagen van de hoeveelheid zout in vlees- en kaasproducten zonder smaakverlies en nieuwe wasmethodes voor gewassen en voorgesneden groenten met minder chemicaliën en energie- en watergebruik.
FND heeft een grote groep MKB bedrijven aan het innoveren gebracht die daar voorheen weinig aandacht voor hadden. Een tussentijds onderzoek in 2009 onder 25 deelnemers wees uit dat deze bedrijven 125 miljoen euro extra omzet en ongeveer 250 banen verwachten te creëren.

FND wil in de komende periode nog meer bedrijven prikkelen tot innovatie en het innovatiegericht denken verder bevorderen. Doelstelling is om enerzijds de internationale concurrentiepositie van de sector te versterken en anderzijds als overheid bij te dragen aan de oplossing van maatschappelijke kwesties. In de komende periode wil FND zich sterk maken voor het terugdringen van hart- en vaatziekten en diabetes II als gevolg van slechte voedingspatronen.
FND wordt uitgevoerd door NL Innovatie, onderdeel van AgentschapNL van het ministerie van Economische Zaken.   

Meer informatie:

Meer informatie over het innovatiebeleid van het ministerie van Economische Zaken: Ruud Stevens, woordvoerder ministerie van Economische Zaken, 06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl

Kees de Gooijer, directeur Food & Nutrition Delta, tel.  06 - 51 70 16 30 of Rogier Esselbrugge, persvoorlichter NL Innovatie, tel. 06 – 50 74 80 89 / rogier.esselbrugge@agentschapnl.nl.

Meer informatie is ook beschikbaar via:
www.foodnutritiondelta.nl.
www.nlinnovatie.nl/food-nutrition-delta-innovatieprogramma