Van Uhm sluit bezoek af in Kandahar

De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, heeft zijn bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan vandaag afgesloten op Kandahar Airfield, waar Nederlanders in diverse functies werkzaam zijn. Het tweedagse bezoek is het laatste van Van Uhm in de periode dat Nederland het commando in Uruzgan voert.

Vanuit Kandahar opereren onder meer eenheden van de Air Task Force met Chinook transporthelikopters en F-16 jachtvliegtuigen. De F-16’s worden naast hun gevechtstaken ook ingezet bij de opsporing van geïmproviseerde explosieven (IED). Door middel van het geavanceerde videosysteem Recce Lite wist de vliegers de grondeenheden al meerdere keren te waarschuwen voor ingegraven IED’s.

Traumaruimtes

Ook in het splinternieuwe Role-3-ziekenhuis op Kandahar zijn Nederlanders actief. Het ziekenhuis is in juni geopend en voldoet aan alle medische standaarden van een westers ziekenhuis. Militairen en burgers uit Zuid-Afghanistan worden hier geholpen aan soms zeer complexe verwondingen. Van Uhm bezocht onder andere de traumaruimtes en de operatiekamers. Hij sprak zijn bewondering uit voor het moeilijke werk dat het Nederlandse en internationale personeel hier dagelijks verricht.

Belangrijke schakel

Generaal van Uhm liet zich ook informeren over de belangrijke rol van Kandahar in de logistieke keten van de Nederlandse missie. Binnenkort begint de hiervoor in het leven geroepen Redeployment Task Force met de verplaatsing van Nederlands materieel naar Nederland. De inventarisatie is inmiddels afgerond, waarna de goederen op een speciaal aangelegd terrein op Kandahar Airfield worden verzameld en klaargemaakt voor verder transport naar Nederland.