Verhagen pleit voor snelle ratificatie verdrag clustermunitie

Nederland moet het internationale verdrag over clustermunitie zo snel mogelijk ratificeren. Dat bepleitte minister Verhagen vandaag in de Tweede Kamer. Het Verdrag verbiedt de productie, het bezit en gebruik van clustermunitie.

Als de Tweede Kamer instemt met ratificatie, moet het verdrag nog worden behandeld door de Eerste Kamer. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van het verdrag heeft Nederland besloten de eigen clustermunitie niet meer in te zetten en te zullen vernietigen.

“Clustermunitie is onbetrouwbaar en onnauwkeurig, en gebruik brengt grote gevaren voor burgers met zich mee,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Ook jaren na een conflict worden mensen, en vooral kinderen, nog slachtoffer van deelladingen van clusterwapens die nog niet zijn ontploft.”

Tot dusver hebben 106 landen het verdrag over clustermunitie getekend en 36 landen geratificeerd, waarmee het op 1 augustus in werking zal treden. Een aantal grote landen, zoals de Verenigde Staten, Rusland, China, Brazilië en India, is niet bij het verdrag aangesloten.

Nederland heeft zich actief ingezet voor de totstandkoming van dit verdrag, dat door minister Verhagen op 3 december 2008 werd ondertekend. Het Verdrag bevat ook bepalingen over de ruiming van ongeëxplodeerde clustermunitie en de hulp aan slachtoffers. Nederland is op dit gebied een van de grootste donoren.