EZ ontwikkelt gratis e-tool voor zelfanalyse Transparantiebenchmark

Het ministerie van Economische Zaken heeft een gratis elektronisch hulpmiddel ontwikkeld voor ondernemingen om vast te stellen hoe transparant ze zijn over hun MVO-prestaties. De ‘e-tool’ geeft ondernemingen die deelnemen aan de Transparantiebenchmark de mogelijkheid tot een zelfanalyse. 

Zelfanalyse en 'best practices'

De ondernemingen krijgen met de e-tool toegang tot een interactieve website waarop zij de eigen prestaties kunnen beoordelen en vergelijken met internationaal en nationaal vergelijkbare groepen en ‘best practices’. Door de zelfanalyse in te vullen zorgen de deelnemende ondernemingen er ook voor dat alle juiste en beschikbare verantwoordingsinformatie wordt meegenomen. Bij de nieuwe e-tool is ook een gratis helpdesk beschikbaar.

Transparantie in de verslaggeving van ondernemingen

De benchmark kijkt naar transparantie in de verslaggeving van ondernemingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De vaste onderzoeksgroep voor de Transparantiebenchmark is dit jaar uitgebreid naar de 500 grootste ondernemingen van Nederland.

De groep wordt samengesteld uit de eerdere onderzoeksgroep van 183 ondernemingen, aangevuld met bedrijven uit de voormalige FEM 500 en vrijwillig toegetreden bedrijven, waaronder MKB-bedrijven. De Transparantiebenchmark start in augustus 2010 met de uitnodiging aan alle geselecteerde (en vrijwillig toegetreden) ondernemingen om deel te nemen aan het onderzoek.

In opdracht en onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken wordt de Transparantiebenchmark de komende twee jaar uitgevoerd door KPMG. Het ministerie van Economische Zaken informeert de ondernemingen van te voren schriftelijk over de aanpak en werkwijze van de zelfanalyse.

Vanaf 1 augustus 2010 is via de website www.transparantiebenchmark.nl meer informatie over de e-tool en de helpdesk beschikbaar.