Johan de Witt beëindigt deelname Atalanta

Na bijna 3 maanden beëindigt het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt deze week haar deelname aan operatie Atalanta in de Golf van Aden en het Somalisch Basin. De Johan de Witt heeft in deze periode verschillende piratenschepen opgepakt. Dankzij de meegevoerde landingsvaartuigen met een geringe diepgang kon bijvoorbeeld ook in kaart worden gebracht wat er aan de kust gebeurt.

Commandant, kapitein ter zee Ben Bekkering, over de inzet: “De mogelijkheden van het schip en haar bemanning zijn goed benut.” Bekkering legt uit hoe ze piratenschepen hebben opgepakt en hoe ze hebben getraind met collega’s uit de regio. Ook is het koopvaardijschip Rim en haar bemanning begeleid nadat zij zich hadden vrijgevochten na 4 maanden kaping.

Op slot

Bekkering: “Wellicht het meest passend bij ons schip is dat we in kaart hebben gebracht wat er aan de kust gebeurd. We hebben piratenkampen bewaakt en op slot gegooid, veel met lokale mensen gesproken en zelfs met dorpsoudsten vergaderd. Daarmee hebben we nieuwe mogelijkheden ontdekt om de strijd tegen de piraterij nog effectiever te maken. Onze inzet heeft zo bijgedragen aan onze kennis van de invloed van piraterij op het dagelijkse leven, maar zeker ook tot het vergroten van de veiligheid op zee”.

Maltees detachement

Tijdens een ontmoeting op zee met het fregat Hr. Ms. Zeven Provinciën zijn de laatste goederen overgebracht met de landingsvaartuigen. Ook is de directeur van de Directie Operaties aan boord gekomen. Hij vaart mee door het Suez-kanaal, waarna hij in Malta’s hoofdstad Valetta wordt afgezet. Ook wordt dan afscheid genomen van het Maltese detachement dat enige tijd aan boord verbleef en met wie gezamenlijk is geoefend. Wanneer dit is gebeurt, komt er officieel een einde aan de deelname van de Johan de Witt. Halverwege juli wordt het schip in de thuishaven Den Helder verwacht.