Marinefregat in oranje

Het marinefregat Hr. Ms. Van Amstel steekt het Nederlands elftal vanuit het Caribisch gebied een hart onder riem met een originele geste: een oranje ‘paradeerrol’. Dit ceremoniële eerbetoon vond gisteren plaats als geestelijke ondersteuning voor de kwartfinale tegen Brazilië.

Bij een paradeerrol maakt de bemanning de contouren van het marineschip zichtbaar door vrijwel voltallig aangetreden te staan op de hoofddekken van het schip. De Van Amstel opereert gedurende 4 maanden in het Caribisch gebied als stationsschip. Dit gebeurt vanuit Willemstad op Curaçao.Wanneer de patrouilles en ander werk op zee het toelaten, volgt de bemanning de wedstrijden van Oranje.

Bescherming grondgebied

De Koninklijke Marine is in het Caribisch gebied verantwoordelijk voor de bescherming van de kustwateren en het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba. Hieronder valt het bijdragen aan internationale antidrugsoperaties in de regio. Ook ondersteunt de marine de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en levert zij noodhulp, bij orkanen en andere natuurrampen.