Meer evenwicht in IT-overeenkomsten rijksoverheid

Er komt meer flexibiliteit in de contracten van de rijksoverheid met IT-leveranciers. Daartoe zijn  nieuwe voorwaarden bij IT-overeenkomsten opgesteld. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met de nieuwe algemene rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (ARBIT) ingestemd. Uitgangspunt is dat in een goed contract rekening wordt gehouden met de belangen van beide partijen.

In de nieuwe ARBIT zijn bepalingen als de 'beroepsfout' en de 'meest begunstigingsclausule' niet meer opgenomen en worden er ook minder eenzijdige boeteclausules gehanteerd. Boetes ten laste van de opdrachtgever zijn in enkele situaties komen te vervallen.

Daarnaast is gekozen voor een redelijkere risicoverdeling bij de aflevering van producten. In de nieuwe ARBIT is een bijzonder accent gelegd op de verplichting van de IT-markt om zich vooraf nauwgezet te oriënteren op de organisatie van de opdrachtgever en op de verwachtingen die de opdrachtgever van het resultaat van de te sluiten overeenkomst heeft.