Regionale alarmlijnen voor Uruzgan

Het Operational Coordination Centre Provincial (OCC-P), de provinciale alarmcentrale van Uruzgan in Tarin Kowt, heeft zich een jaar na de officiële opening ontwikkeld tot een belangrijk zenuwcentrum voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Het succes krijgt op districtsniveau navolging, eerst in Deh Rawod en binnenkort ook in Chora.

Door het OCC-P is het mogelijk dat de bevolking met één telefoontje de Afghaanse veiligheidsdiensten over verdachte situaties waarschuwt, locaties van geïmproviseerde explosieven meldt of om dringende assistentie vraagt. Na een melding bekijken het leger, de politie en de inlichtingendienst welke veiligheidsdienst actie moet ondernemen.

Betere samenwerking

De Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) is 2 jaar geleden begonnen met het opbouwen van de ‘meldkamer.’ Volgens de Australische majoor Adrian Craven , mentor bij veiligheidscentrum, loopt het OCC-P steeds beter: “De ruimtes worden intensief gebruikt en er zijn eigenlijk meer vergaderzalen nodig.”

“De Afghaanse veiligheidsdiensten werken steeds beter samen , al blijft ondersteuning van de TFU nog wel nodig. Met de komst van het OCC-P is de planning van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie een stuk transparanter en professioneler geworden”, aldus Craven.

Chora en Deh Rawod

Door het succes is besloten dat coördinatiecentra in Chora en Deh Rawod worden gebouwd. Net als het OCC-P wordt de bouw gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De functionarissen die er gaan werken, krijgen een training ‘on the job’. Zij worden opgeleid in stafprocedures, planningen en bijvoorbeeld het leiden van operaties.

Verkiezingen

De opening van de centra is van groot belang voor de Afghaanse verkiezingen die in september plaatsvinden. Omdat het nog steeds niet in alle districten veilig is om te stemmen, is een goede coördinatie tussen politie en het leger van groot belang.

Ruim een maand geleden hebben Australische coalitiepartners de verantwoordelijkheid over het OCC-P van Nederland overgenomen. Na de solide basis die de Nederlanders hebben gelegd gaat Australië verder met de professionalisering van het coördinatiecentrum.