Shermantank vindt weg terug naar Overloon

Defensie heeft gisteren een Shermantank overgedragen aan de gemeente Boxmeer. De tank, die daar als monument op het Museumplein in Overloon komt te staan, herdenkt de Amerikaanse 7de Pantserdivisie die in 1944 vocht om dit deel van Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting.

Het voertuig heeft de laatste jaren dienst gedaan als schietdoel op het schietterrein in Oldebroek. Hoewel de tank nog in redelijke staat verkeert, wordt deze de komende maanden eerst opgeknapt. Dit gebeurt door de initiatiefnemers van het Comité Shermantank Overloon.

Slag om Overloon

De Amerikaanse 7de Pantserdivisie heeft in het najaar van 1944 een poging gedaan om een deel van Noord-Brabant te bevrijden. Zij stuitten echter op veel tegenstand en kwamen met hun Shermantanks tegenover de Duitse Panthertanks te staan. Hierbij vielen veel slachtoffers.

Gedenkzuil

Om deze slachtoffers te herdenken staat op het Museumplein in Overloon, sinds september 2008, een gedenkzuil met een bronzen Amerikaanse helm. De Shermantank komt, na het opknappen, naast deze zuil te staan.