Van Middelkoop in brief aan Tweede Kamer: 'Ga door met wijkenaanpak'

De wijkenaanpak is op een derde van de rit en staat aan de vooravond van een nieuwe uitvoeringsfase. De wijkenaanpak moet door, meent minister Van Middelkoop. "Het zou tamelijk desastreus en destructief zijn er nu mee te stoppen. Je laat de wijken aan hun lot over.''

In een brief aan de Tweede Kamer van 30 juni 2010 doet de minister verslag van zijn bevindingen over wijkverbetering naar aanleiding van allerlei gesprekken die hij met de gemeenten en corporaties heeft gevoerd. Het draagvlak voor de wijkenaanpak is groot, aldus de minister. Ook gemeenten en corporaties hebben hun 10-jarige toewijding aan de wijkenaanpak nog eens herbevestigd.

Lokale partners

"Ik heb lokale partners de vraag voorgelegd hoe zij de wijkenaanpak in deze volgende fase in willen vullen: wat gaat goed, waar liggen aandachtspunten en wat is de rol van het rijk. Dit ook met het oog op de nieuwe collegeprogramma’s en de beperktere investeringskracht van overheid en woningcorporaties. Ik sprak erover tijdens mijn wijkbezoeken en tijdens Bestuurlijk Overleg met de (nieuwe) wethouders van de 18 betrokken gemeenten op 21 mei 2010 en met de bestuurders van de 47 corporaties die actief zijn in de aandachtswijken op 2 juni 2010", schrijft Van Middelkoop in deze kamerbrief.

Het concludeert: "Er is een brede overtuiging van de verworvenheden van de wijkenaanpak. Alle partners wijzen op het 10-jarig commitment dat is aangegaan. Vanuit meerdere hoeken is gewezen op onzekerheden en verbeterpunten, maar iedereen zet stappen richting een nieuwe fase. Wel is breed de nadruk gelegd op de voorwaarde van continuering van de actieve rol van het rijk de komende periode; als aanspreekpunt, om kennis uit te wisselen, om ruimte te scheppen voor ontkokerd werken, om bewonersbetrokkenheid te blijven versterken en om bij specifieke uitvoeringsproblemen de helpende hand te bieden."

"Nogmaals, we hebben iets te pakken met de wijkenaanpak. Het levert zowel concrete verbeteringen voor wijken en bewoners op, als een andere manier van samenwerken en het vergroten van het vertrouwen van bewoners. Maar de achterstanden zijn nog groot en de verbeteringen broos. Alle betrokken zijn er zich van bewust dat de aanpak gezien de aard van de problematiek een lange adem vergt. Ik ben onder de indruk van de betrokken en positieve reacties van de lokale partners. Dat biedt een uitstekende basis voor de nieuwe uitvoeringsfase."

Dagblad Trouw publiceerde op 1 juli 2010 een interview met Van Middelkoop waarin hij onder meer in gaat op deze kamerbrief. "Er is nog veel te doen. Gemiddeld leven mensen in deze wijken zes jaar korter, er zijn relatief veel zwakke scholen. De werkloosheid en schooluitval zijn hoog. Er moet nog veel gebeuren op het gebied van veiligheid en preventie'', aldus Van Middelkoop.