Voordracht Nederlands collegelid van de Europese Rekenkamer

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, mede namens minister De Jager van Financiën, mee ingestemd om drs. G. M. (Gijs) de Vries voor te dragen voor benoeming tot het Nederlands collegelid van de Europese Rekenkamer per 1 januari 2011. De voordracht is tot stand gekomen na een open sollicitatieprocedure.

De heer De Vries was onder meer staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voorzitter van de Liberale en Democratische fractie in het Europees Parlement. Thans is hij lid van het College van de Algemene Rekenkamer. Hij beschikt vanuit deze en andere functies over veel kennis en ervaring met EU-aangelegenheden.

De benoeming van collegeleden vindt plaats door de raad van ministers van de Europese Unie nadat het Europees Parlement over deze voordracht is geraadpleegd. Het Europees Parlement zal hierover een advies uitbrengen na een openbare hoorzitting met de kandidaat. De benoeming is voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013.

De heer De Vries volgt drs. M.B. (Maarten) Engwirda op die per 1 januari 2011 op eigen verzoek zijn functie zal neerleggen. De heer Engwirda is sinds 1 januari 1996 lid van het college van de Europese Rekenkamer. Het kabinet heeft grote waardering voor zijn inzet. Als collegelid heeft hij bijgedragen aan de verbetering van het financiële beheer en de transparante verantwoording van uitgaven van de Europese Unie en de ontwikkeling van de Europese Rekenkamer als organisatie.