F-16’s heten Oranje welkom

F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht escorteren maandag boven Nederlands grondgebied het toestel waarmee Oranje terugkeert uit Zuid-Afrika.

Op de landsgrens vangt kapitein Tobias Schutte, de vlieger van het F-16 demoteam, in zijn oranje gekleurde toestel het verkeersvliegtuig van de mogelijke wereldkampioenen op.

In juni zwaaide Schutte boven de Arena het Nederlands Elftal ook uit naar Zuid-Afrika tijdens de laatste oefeninterland tegen Hongarije. Na het klinken van het Wilhelmus vloog hij een flyby om het elftal namens Defensie succes te wensen tijdens het WK. Maandag wordt kapitein Schutte terzijde gestaan door een tweede jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht die het elftal naar de luchthaven Schiphol begeleidt.

Chinook

Op de nationale luchthaven staan Chinook-transporthelikopters gereed om ongehinderd vervoer naar een hotel in Nederland te garanderen. De finalisten van het WK voetbal blijven daar tot dinsdagmorgen om vervolgens weer met een transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando naar de huldiging in Amsterdam te vertrekken. In de hoofdstad worden zo’n miljoen supporters van Oranje verwacht.

Eerbetoon

De ontvangst van de sporters door de Koninklijke Luchtmacht is niet uniek. Het eerbetoon viel tien jaar geleden judoka kapitein Mark Huizinga ten deel nadat hij goud had gewonnen tijdens de Olympische Spelen van Sydney.

Demoteam

Het F-16 demoteam maakt onderdeel uit van de publieke presentatie van Defensie en wordt ingezet bij onder andere wervingsactiviteiten voor vliegers bij de luchtmacht. Met de F-16 Solo Display toont de luchtmacht de capaciteiten van het toestel en demonstreert de vlieger zijn vaardigheden. De vliegshow bevat manoeuvres die tijdens elke missie met een F-16 kunnen voorkomen. Het bijzondere tijdens de demo is dat de bewegingen vloeiend in elkaar overgaan.