Regionale politiekorpsen wisselen onvoldoende informatie uit

De regionale politiekorpsen en het KLPD wisselen via hun ICT-systemen nog steeds onvoldoende informatie met elkaar uit. Landelijke afspraken worden op essentiële punten nog niet nagekomen of anders uitgevoerd. Dit blokkeert een slagvaardige aanpak. Ook hebben knelpunten in de systemen gevolgen voor de betrouwbaarheid van de informatie die de politie heeft en voor het inzicht in de omvang van de criminaliteit. Deze knelpunten tasten de kwaliteit en effectiviteit van het politiewerk aan.

centralisten

Dat staat in een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie) heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij schrijft dat hij de conclusies van het rapport betrekt bij maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de politiezorg.

De Inspectie beveelt aan nu zo snel mogelijk de bedrijfszekerheid en de gebruiksvriendelijkheid van de systemen te verbeteren met een technisch stabiele ICT-voorziening om het vertrouwen van de politiemensen in de ICT-systemen te herstellen.
De bereidheid om informatie uit te wisselen is niet bij alle politiemensen even groot. Dit is kenmerkend voor de cultuur bij de politie en maakt verbeterde samenwerking volgens de Inspectie een taai en moeizaam proces. Volgens de Inspectie moeten de korpsbeheerders en de politieleiding nadrukkelijker dan tot nu toe leiding geven en eensgezindheid uitstralen om tot meer samenwerking te komen. Niet als doel op zichzelf maar om beter, effectiever en efficiënter politiewerk te leveren.

Het Korpsbeheerdersberaad (KBB) heeft een aantal maatregelen getroffen om samenwerking tussen de korpsen te verbeteren. Minister Hirsch Ballin acht deze verbeteringen eveneens nodig. Het KBB is gestart met de bedrijfsvoering en de financiële situatie bij de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vts PN) op orde te krijgen. De informatievoorziening bij de politiekorpsen wordt verder verbeterd om snel een einde te maken aan de problemen die dit voor politiemensen én burgers heeft opgeleverd.