Jaarverslag RIECs 2008 en 2009

Georganiseerde misdaad heeft vrijwel altijd wortels op lokaal niveau. Naast een sterke nationale aanpak van georganiseerde misdaad is het van groot belang te komen tot een lokale interventiestrategie. Een intensieve
samenwerking tussen betrokken partijen, het delen van alle beschikbare relevante informatie en het afstemmen van het overheidshandelen ter bestrijding van georganiseerde misdaad vormen de belangrijkste succesfactoren van een dergelijke strategie. Het lokale bestuur, in het bijzonder de burgemeester, speelt een grote rol bij het realiseren van deze succesfactoren.

Ten eerste beschikken de gemeenten over een arsenaal aan bestuursrechtelijke middelen waarmee criminele activiteiten op lokaal niveau kunnen worden tegengegaan. Ten tweede is het bij uitstek de burgemeester die in staat is om via bestuurlijk overleg (zoals het driehoeksoverleg) de voor een geïntegreerde aanpak benodigde samenwerking tussen de verschillende partijen tot stand te brengen. Vanuit dit kader is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) subsidie beschikbaar gesteld voor de oprichting van Regionale Informatie en Expertise Centra (RIECs). De RIECs zijn in het leven geroepen om het lokaal bestuur te ondersteunen bij de bestrijding van georganiseerde misdaad.