Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Driessen over het bericht dat ontwikkelingsorganisatie SNV weigert het salaris van haar directeur te verlagen.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Driessen over het bericht dat ontwikkelingsorganisatie SNV weigert het salaris van haar directeur te verlagen. Deze vragen werden ingezonden op 6 juli 2010 met kenmerk 2010Z10597.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Driessen (PVV) over het bericht dat ontwikkelingsorganisatie SNV weigert het salaris van haar directeur te verlagen.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Hulporganisatie SNV weigert salaris te verlagen’? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Bent u bereid, nu ontwikkelingsorganisatie SNV het salaris van 160.000 € van haar directeur niet wil verlagen, de subsidie aan SNV geheel stop te zetten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nee. Zoals ik de Kamer eerder heb meegedeeld kies ik als maatregel in dit geval voor een korting op de subsidie aan SNV die gelijk is aan het verschil tussen het salaris van de directeur en de DG-norm, die op 1 januari 2011 van kracht wordt in het kader van MFS II. Het in vergelijking met de DG-norm (bestanddelen: bruto-loon, vakantie-uitkering, eindejaarsuitkering) te hoge salarisdeel zal achteraf jaarlijks verrekend worden met het toegekende subsidiebedrag.

Tot een algehele stopzetting van de subsidie aan SNV ben ik niet bereid. Een dergelijke maatregel zou de organisatie en zijn begunstigden in ontwikkelingslanden onevenredig zwaar treffen. De korting op de subsidie acht ik als maatregel passender.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de directeur van SNV zich niet zozeer met armoedebestrijding maar eerder met zelfverrijking bezighoudt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Deelt u de mening dat Lodewijk de Waal – voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV die instemde met het salaris ter hoogte van 160.000 € – een salonsocialist is? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Hoewel ik het salaris van de directeur van SNV te hoog vind en daarom ook passende maatregelen heb genomen, heb ik geen reden te twijfelen aan de motieven en inzet van de directeur van SNV op het vlak van armoedebestrijding. De door u gebruikte kwalificatie ten aanzien van voorzitter van de Raad van Toezicht laat ik voor uw rekening.

1) http:/www.trouw.nl/nieuws/Nederland/article3118353.ece/Hulporganisatie_SNV_weigert_salaris_te_verlagen.html