Militair Vierdaagse kamp Heumensoord geopend

Met het hijsen van de vlaggen van de 30 deelnemende landen is het tijdelijke militaire Kamp Heumensoord gisterochtend geopend. Het kamp, dat sinds 1962 ieder jaar speciaal wordt opgebouwd voor de Nijmeegse Vierdaagse, biedt deze week onderdak aan zo’n 6000 militaire deelnemers aan het wandelevenement.

In zijn openingsspeech haalde de commandant van het kamp, luitenant-kolonel Ernest Wiersma de 4 basiswaarden van Kamp Heumensoord aan: sportiviteit, vriendschap, kameraadschap en discipline. De bouw van het tijdelijke kamp begon op 14 juni en tot en met 26 juli is het officieel militair terrein, waarna nog 2 tot 3 weken worden besteed aan de afbouw en de schoonmaak van het natuurgebied. Afgelopen zaterdag kreeg een groot aantal omwonenden een rondleiding over het militaire terrein.

Militaire deelnemers

Naast de ruim 1900 Nederlandse deelnemers, hebben de Britten met 859 lopers de grootste delegatie. De Britten zijn met hun 82e keer ook het langst deelnemende land. Ze worden gevolgd door de Zwitsers, die met 159 lopers voor de 52e keer naar Nijmegen zijn gekomen. Landen die ieder jaar met veel mensen komen, zijn onder meer Noorwegen (443), Denemarken (440), Duitsland (336), de Verenigde Staten (236) en Canada (188). De oudste militaire lopers zijn 60 jaar en de jongste 17. De militaire recordhouder start morgen voor de 36e keer.

Ellen ten Damme

Gisteravond vond traditiegetrouw de officiële openingsceremonie van de Vierdaagse plaats in het Nijmeegse Goffertstadion. Tijdens de vlaggenparade defileerden militairen uit verschillende landen langs de tribune met onder anderen Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van het Luchtmachtorkest, vergezeld door zangeres Ellen ten Damme. Ook de Drumfanfare van de luchtmacht en een groot aantal internationale militaire kapellen waren aanwezig. De luchtmachtkorpsen treden meerdere keren op gedurende het evenement.