Omzetbelasting: (om)wisselactie voor cd's bestond uit twee prestaties

De staatssecretaris laat weten dat hij zijn cassatieberoep heeft ingetrokken tegen de uitspraak waarin het hof, anders dan de rechtbank, heeft beslist dat in dit geval sprake was van twee prestaties en niet van één prestatie.

X bv verkocht muziek-cd's tegen inlevering van enveloppen die door de klanten konden worden gevuld met bepaalde buitenlandse valuta, die op de buitenzijde van de enveloppe stonden voorgedrukt. De klanten moesten deze valuta tegen de officiële wisselkoersen ten opzichte van de euro omrekenen naar de waarde in guldens of euro’s en het totaalbedrag vervolgens verminderen met 20% handlingskosten.

In casu was in geschil of bij de omwisselactie genaamd "De laatste ronde" richting de klanten sprake was van één of twee prestaties. De rechtbank oordeelde op basis van de feiten en omstandigheden dat sprake was van één prestatie, namelijk levering van een cd tegen de prijs (tegenwaarde) van € 25. Het hof komt echter op basis van de hem toekomende keuze en waardering van de feiten tot het oordeel dat sprake is van twee prestaties, te weten de omwisseling van (vreemde) valuta in een besteedbaar tegoed van € 20 en de levering van een cd tegen de winkelprijs van € 20.

De staatssecretaris heeft laten weten dat hij het door hem ingediende cassatieberoep heeft ingetrokken. Ter toelichting merkt hij op dat alhoewel voor de uitleg van de rechtbank veel te zeggen valt, nu de klanten daadwerkelijk geen euro’s in handen kregen voor de in de enveloppe ingeleverde vreemde valuta, hij het hofoordeel niet volstrekt onbegrijpelijk acht. Nu sprake is van een oordeel van feitelijke aard, verwacht hij geen succes van het instellen van cassatie.

Toelichting staatssecretaris op de intrekking van zijn cassatieberoepschrift van 18 september 2009 inzake lopende procedure Hoge Raad, 2009/03074, 01-01-2000 t/m 30-09-2004, Ob 1968 15