Nederlandse trainers benutten Afghaanse trots (video)

De trots die Afghanen voelen voor hun land en geschiedenis komt de Nederlandse militairen van pas bij het opleiden van de veiligheidsdiensten in Uruzgan. Kapitein der mariniers Christiaan Dwarshuis legt dat uit in de videoserie 4 Jaar Afghanistan. In de nieuwe aflevering ‘Afghanen trainen’ komt voor het eerst ook een Afghaan zelf aan het woord.

Groepscommandant van het Afghaanse leger, sergeant Mohammed Shearif, geeft aan veel van de militaire trainers van het het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) te hebben geleerd en dit nu in de praktijk te brengen. Kapitein Dwarshuis, die in Afghanistan deel uitmaakte van het OMLT, kenschetst de grote verandering in het optreden van de Afghanen: “Het kamp waar ik zelf heb gezeten wordt nu volledig door Afghaanse militairen gedraaid, dus daar zitten ook geen begeleiders meer bij.”

Nederlande militairen trainen in Uruzgan de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zowel het werk van de militaire als van de politietrainers moet ertoe leiden dat de Afghanen de veiligheid in eigen hand nemen.

Training

Waar de Afghaanse militairen hun training krijgen van het OMLT, worden de politieagenten opgeleid door Police Mentoring Teams. De veiligheidsdiensten oefenen in schiettraining, het doorzoeken van auto’s en optreden in groepsverband.

Zowel het werk van de militaire als van de politietrainers moet ertoe leiden dat de Afghanen de veiligheid in eigen hand nemen. Dat dit gaat lukken, daar is Shearif van overtuigd. “Afghanistan zal een mooi en veilig land worden”, laat hij weten in de video.

Serie

Defensie blikt in de serie tot augustus terug op de Nederlandse inzet in Uruzgan en in Afghanistan als geheel. De twaalfde aflevering ‘Afghanen trainen’ is te zien op defensie.nl en op het YouTube-kanaal van Defensie (youtube.nl/defensie).