Ouders krijgen meer tijd voor keuze achternaam kind

Ouders moeten de kans krijgen om voor de eerste verjaardag van hun eerstgeboren kind terug te komen van de achternaam die zij bij de geboorte hebben gekozen. Ook moet het eenvoudiger worden om de gekozen achternaam van het kind kenbaar te maken bij de burgerlijke stand. Dat stelt minister Hirsch Ballin van Justitie onder meer voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Ouders kunnen kiezen of zij de achternaam van de vader of de moeder aan hun kinderen willen geven. Nu moeten ouders daarvoor allebei persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen.

 

Minister Hirsch Ballin stelt voor om de procedure te vereenvoudigen. Ouders kunnen dan volstaan met een schriftelijke verklaring aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Eenmalige wijziging achternaam kind

Ouders die vóór de eerste verjaardag van het kind samen besluiten dat het kind tóch de achternaam van de andere ouder moet krijgen, moeten voortaan eenmalig de kans krijgen om dat eenvoudig te regelen. Dat moet mogelijk worden met een gezamenlijk verzoek aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, vóór de eerste verjaardag van het kind.

Ouders die het niet met elkaar eens worden over de achternaam van het kind, moeten dat geschil vóór de eerste verjaardag aan de rechter kunnen voorleggen. Daar is een wetswijziging voor nodig. De minister verwacht dat dit voorstel in 2011 bij de Kamer kan worden ingediend.

Geadopteerden kunnen oorspronkelijke familienaam terugkrijgen

De minister is ook van plan om het voor bepaalde categorieën volwassenen mogelijk te maken om hun achternaam te wijzigen. Meerderjarige geadopteerden moeten bijvoorbeeld hun oorspronkelijke familienaam kunnen terugkrijgen.

Naamwijziging mogelijk als drager bijzondere belangen heeft

Verder wil de minister de hardheidsclausule voor naamswijziging uitbreiden. Iemand die zijn achternaam wil veranderen, maar die niet voldoet aan de gronden uit het Besluit geslachtsnaamwijzigingen, kan voortaan een beroep doen op de hardheidsclausule als hij kan aantonen dat hij bijzondere belangen heeft bij de naamswijziging. Tot nu toe kon dat alleen als er sprake was van psychische hinder. Ook wil de minister de leges laten vervallen bij een verzoek om naamswijziging in verband met mishandeling of incest door een ouder.

Opheffing uitzonderingsbepaling voor adellijke namen

Nu het mogelijk is geworden om adellijke namen via de moeder door te geven, is de bestaande uitzonderingsbepaling in het Besluit geslachtsnaamwijzigingen voor adellijke namen niet meer nodig. De minister wil de uitzonderingsbepaling daarom opheffen. De bepaling maakt het het voor mensen met adellijke namen onmogelijk om een uitgestorven of met uitsterving bedreigde geslachtsnaam van de moeder aan hun namen toe te voegen.