Internet Engineering Task Force maakt internet veiliger

Twaalfhonderd experts op het gebied van internet hebben van 26 tot en met 30 juli 2010 in Maastricht de meeting van de Internet Engineering Task Force (IETF) bezocht.

De IETF is een open en internationale gemeenschap van experts die standaarden en ‘best practices’ ontwikkelt die het internet laten functioneren. Surfen, e-mailen, chatten en internetbellen is grotendeels aan de IETF te danken.

Internet veiliger

De IETF werd voor de tweede keer in Nederland gehouden. De eerste keer was in 1993. Met meer dan 1200 bezoekers staat de bijeenkomst in de top 5 van best bezochte meetings. Olaf Kolkman, de Nederlandse voorzitter van de IAB (Internet Architecture Board), kijkt tevreden terug. “In Maastricht hebben we een aantal standaarden afgerond, maar de belangrijkste stap is toch wel dat we DNSSEC, de standaard die internet veiliger maakt, een stuk verder hebben geholpen.”

Sterke ICT-infrastructuur

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) was een van de sponsoren van het evenement. Samen met de provincie Limburg en de gemeente Maastricht was EZ gastheer van een feestelijke ontvangst van de deelnemers. Het evenement past in het profiel van Nederland als dé ICT-gateway van Europa en een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld. ICT en internet zijn belangrijke aanjagers van duurzame economische groei, innovatie en productiviteit en een sterke ICT-infrastructuur trekt bovendien buitenlandse investeerders aan.