Koenders, Bussemaker en Rijkaard doen aftrap voetbalproject in Zuid-Afrika

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Frank Rijkaard hebben vandaag de aftrap gedaan van een voetbalproject in Hillbrow, een berucht township in Johannesburg.

Het Hillbrow Youth Development project heeft als doel om straatjongeren niet alleen voetbalvaardigheden bij te brengen, maar ook kennis over de positie van meisjes en vrouwen, HIV/aids en gezondheid bij te brengen. Op deze manier kunnen de jongeren ze via het voetbal hun positie in de maatschappij verbeteren en een uitweg vinden uit de neerwaartse spiraal van criminaliteit, drugs, geweld, en HIV/aids.

Het initiatief is een samenwerking van de Bidvest Wits University FC, de hulporganisatie SCORE, de Hillbrow politie, en de KNVB, ondersteund door de Nederlandse ambassade. Het is onderdeel van het beleid voor Sport & Ontwikkelingssamenwerking dat Koenders en Bussemaker samen vorm geven.

In het project spelen 20 Zuid-Afrikaanse voormalige topvoetballers, de zogeheten South African soccer legends een centrale rol. Onder de bezielende leiding van het KNVB-duo Frank Rijkaard en Jan Derks worden de 20 trainers op voetbaltechnisch- en tactisch niveau getraind. Maar deze trainers zijn meer dan alleen voetbaltrainers. SCORE, die nauw betrokken is bij projecten in de townships van Zuid-Afrika, brengt de trainers ook vaardigheden en kennis op sociaal vlak bij. Via deze geintegreerde aanpak worden in Hillbrow in totaal zo’n 600 straatjongeren opgevangen en opgeleid om terug te keren in de maatschappij.

Het project is de eerste van een reeks soortgelijke projecten die in verschillende delen van Zuid-Afrika uitgevoerd gaat worden.