Internationale werkgroep tegen wapensmokkel Gaza bijeen in Nederland

Gisteren en vandaag kwam in Den Haag de internationale werkgroep Gaza Counter Arms Smuggling Initiative bijeen. Het was de vijfde bijeenkomst van deze werkgroep die zich inzet tegen maritieme wapensmokkel naar Gaza. Deelnemende landen waren Nederland, Denemarken, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en Italië. De EU en Israël waren er bij als waarnemer.

De werkgroep sprak over mogelijkheden voor betere samenwerking in de praktijk, bijvoorbeeld door inlichtingen te delen, gezamenlijk diplomatieke druk uit te oefenen en door mogelijke onderschepping op zee. Ook spraken de landen over samenwerking met de private sector in de internationale scheepvaart en met havenbedrijven. De werkgroep bezocht daarom de Rotterdamse haven.

Het Gaza Counter Arms Smuggling Initiative is in 2009 ingesteld in reactie op de aanhoudende stroom wapens naar de Gazastrook. Het is deel van de inspanningen van de internationale gemeenschap een blijvend staakt-het-vuren in Gaza te bereiken en een bijdrage te leveren aan het welslagen van de Palestijns-Israëlische vredesbesprekingen.

Dat wil zeggen: stopzetting van alle geweld, zoals de raketaanvallen tegen Israël en alle andere vijandelijkheden gericht tegen burgers, ongehinderde toegang van humanitaire hulp voor Gaza en permanente heropening van de grensovergangen voor het normale goederen- en personenverkeer.

De deelnemende landen hebben sinds de instelling van de werkgroep geregeld contact over de vraag op welke manieren samengewerkt kan worden en hoe dat er in de praktijk uit moet zien.