Pilots publiek-private samenwerking bij (her)ontwikkeling bedrijventerreinen

In Nederland zijn nog weinig goede voorbeelden te vinden van hoogwaardige bedrijvenparken waar marktpartijen bij ontwikkeling en/of beheer een grote rol spelen. Om de betrokkenheid, praktijkinformatie en het delen van leer- en kenniseffecten te stimuleren worden in het najaar van 2010 zes pilots gestart die een looptijd van anderhalf jaar hebben. Overheids- en marktpartijen kunnen tot 15 september hiertoe een voorstel indienen bij hun provincie.

Focus van deze proefprojecten ligt op publiek-private samenwerking in de sectoren logistiek en lichte industrie op nieuwe of te herstructureren bedrijventerreinen. De bij de provincie ingediende voorstellen worden vervolgens doorgestuurd naar VROM. Het ministerie maakt in samenwerking met het IPO en VNG een selectie en legt voor een onafhankelijke klankbordgroep. Begin november wordt door VROM bekendgemaakt welke projecten zijn geselecteerd.

Door deelname verwachten de ministeries van VROM en Economische Zaken (verenigd in het interdepartementaal programma Mooi Nederland) met deze professionele en gebiedsgerichte aanpak dat bedrijventerreinen minder snel verouderen en langer hun waarde behouden. Hiermee worden nieuwe herstructureringsopgaven voorkomen.

Meer informatie over de pilots is op te vragen via: postbus.mooinederland@minvrom.nl

Zie verder: