Tevreden over besluit Alkmaar over gasopslag

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken toont zich tevreden over het besluit van de gemeente Alkmaar om medewerking te verlenen aan de vergunningverlening voor het project gasopslag Bergermeer. 

Gasopslag is volgens de minister van groot belang voor de voorzieningszekerheid met betrekking tot gas in de toekomst. Gas is als schoonste fossiele brandstof ook van belangrijk in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. Daarnaast past gasopslag in haar ambitie om Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa te maken.

De minister beschouwt de Alkmaarse regio als in potentie één van de belangrijkste knooppunten van met energie samenhangende bedrijvigheid in Nederland. Ze ondersteunt die ontwikkeling ook. Zo zal het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, actief werken aan de acquisitie van bedrijven in de regio.

Ook is afgesproken dat in 2011 een grote internationale energieconferentie in Alkmaar zal worden georganiseerd om de ontwikkelingen in en de potentie van deze regio ook op wereldniveau te accentueren.

Het is de intentie van de minister om het Ontwerp Rijksinpassingsplan voor de gasopslag Bergermeer en de ontwerp vergunningen vanaf 30 september 2010 ter inzage te leggen. Belanghebbenden kunnen dan hun zienswijze geven.