Communicatie brandweer in gebouwen

De gezamenlijke vakorganisaties in de brandweersector hebben de aandacht gevraagd van de Arbeidsinspectie voor de problemen met hun communicatiemiddelen, de portofoons. Al langer is bekend dat soms technische problemen kunnen optreden als brandweerlieden in gebouwen communiceren met digitale portofoons. Deze portofoons staan dan in de zogenaamde DMO-stand (Direct Mode of Operation). Dat wil zeggen dat de brandweerlieden niet via de zendmasten van het C2000-netwerk communiceren, maar rechtstreeks met elkaar van portofoon naar portofoon.

Uit recent onderzoek in opdracht van BZK is duidelijk geworden waar de problemen zitten en welke oplossingen mogelijk zijn. De oplossing zit hem in het verbeteren van de opleidingen en in technische verbeteringen van de portofoons. In overleg met het veld en de leveranciers wordt nu gewerkt aan verbetering van de werking van de randapparatuur. Overigens doen de geconstateerde problemen zich niet voor bij de nieuwe generatie randapparatuur. Het ministerie van BZK brengt dit nogmaals onder de aandacht van de regio’s.

Het communicatiesysteem C2000 staat hier niet ter discussie. Tijdens een hoorzitting in november 2009 van de Tweede Kamer hebben alle partijen hun vertrouwen in C2000 uitgesproken.

De techniek staat nooit stil. Wie weet komen er in de toekomst andere technieken beschikbaar voor portofooncommunicatie binnen gebouwen. Om dat uit te zoeken is het ministerie van BZK een aanbestedingsprocedure gestart. Gevraagd wordt om onderzoek uit te voeren en een werkend demonstratiemodel te leveren van een nieuw systeem voor communicatie in grote kantoorpanden, scheepsruimten, fabriekshallen, tunnels en parkeergarages. Dit onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuw systeem voor communicatie in gebouwen in de toekomst, wil niet zeggen dat BZK geen vertrouwen meer zou hebben in C2000.